Solvent ve Madeni Yağ Kullanımı

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, solvent ve madeni yağların kaçak kullanımından haksız kazanç elde eden bir kesim bulunduğunu iddia etti.

Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, 22. Komite tarafından düzenlenen toplantıda, kimya, boya, makine sanayi ve otomotiv sanayi gibi sektörlerde solvent ve madeni yağların kaçak ve yanlış kullanımı, yüksek vergi yükü ve bürokratik engeller ele alındı.

Duran, burada yaptığı konuşmada, oda olarak ticaret, sanayi ve üretimden yana olduklarını, bünyelerinde 500'e yakın kimya ile ilgilenen kayıtlı firma bulunduğunu bildirdi.

Solvent ve madeni yağ kullanımına değinen Duran, şunları kaydetti:

"Solvent ve madeni yağların kaçak kullanımından haksız kazanç elde eden belirli bir kesim var. Sadece solvent kullanan firmaların değil, madeni yağ üreten firmaların da bu kaçak kullanım konusuyla ilgili sıkıntıları var. Bu konuda üzerimize düşen görev neyse yapmaya hazırız. Kaçak kullanım, vergi yükü ve bürokratik engeller yüzünden ciddi şekilde kan kaybeden kauçuk, boya, otomotiv sektöründen firmalar ve sanayiciler var. Küçük işletmeler teker teker kapanıyor, diğerleri de sektörden bir an önce ayrılma peşinde. Kurallara göre üretim yapan sanayicilerin yaşadığı olumsuzluklara devletin dikkatini çekmemiz lazım. Biz her zaman sanayicinin yanındayız. Oda Başkanımız Sayın İbrahim Burkay öncülüğünde gerekirse ortak bir heyetle Ankara'ya ziyaretler gerçekleştirip bu konu hakkında duyarlılık oluşturmamız lazım."

Boya Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Tufan Çınarsoy ise solvent ve türevlerinin ham madde olarak değil, kayıt dışı kullanılan bir ürün olarak görüldüğünü belirtti.

Kimya sektörünün, başarılı organizasyon kurulamamış bir alan olduğunu öne süren Çınarsoy, "Ortak eylem planımız yok. Bunu hep beraber değiştirmemiz lazım. Solventin hayati önem taşıdığını gerekli mercilere anlatmamız lazım" ifadesini kullandı.

BOSAD Yönetim Kurulu Üyesi Semih İyigüllü de solvent ve türevlerinde uygulanan Özel Tüketim Vergisinin indirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA