Çandarlı’da Bamya Yetiştiricileri Yarıştı

İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı beldesinde bu yıl 2. En İyi Bamya Yetiştiriciliği Yarışması düzenlendi.

Çandarlı’da Bamya Yetiştiricileri Yarıştı
Geçen yıl 17. Çandarlı Kültür ve Sanat Festivali’nde ilki düzenlenen En İyi Bamya Yetiştiriciliği yarışmasının bu yıl ikincisi düzenlendi.

Çandarlı Belediyesi ve Dikili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen yarışmaya 43 bamya yetiştiricisi katıldı.

Çandarlı’nın Deliktaş ve Yaylayurt köylerinden katılan bamya yetiştiricileri dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele verdi.
Dikili Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, geçen yıl ilkinin düzenlendiği En İyi Bamya Yetiriciliği Yarışması’nın bu sene de düzenlenerek geleneksel hale geldiğini söyledi.

Festivale katılmaktan mutluluk duyduğunu da sözlerine ekleyen Karamehmetoğlu, “Festivalin ve Bamya Yarışması’nın başarılı geçmesini diliyorum. Üreticilerimizin hepsi başarılıdır ama aralarından birkaç tane böyle daha da başarılı şeklinde değerlendirme yapılacak.” dedi.

Başkan Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen ise Çandarlı Festivali’nin 17'ncisini, En iyi Bamya Yetiştiriciliği Yarışması’nın ise ikincisini düzenlediklerinden dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Üreticilerin hak ettiği yarışmaya katılabildiklerini ifade eden Başkan Dağdelen, “Çok iyi üreticilerimiz var. Geçen sene 50 kişiye yakın yarışmacı vardı. Bu sene de katılıyorlar. Onların alın terlerini burada değerlendiriyoruz.” dedi.

Dikili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Ateş ise; “İlçemiz nüfusunun yaklaşık yarısına istihdam ve gelir kaynağı olan tarım; turizm sektörü ile birlikte ana sektör başında gelmektedir.” dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman da, geçen yıla göre ürünlerde ve yarışmanın organizasyonunda gelişme olduğunu belirterek yarışmacılara başarılar diledi.

Jüri başkanı Düzyaman, "İzmir İl Gıda, Tarım ve Havancılık müdürlüğü personellerinden oluşan jüri üyeleri yarışma öncesinde 15 gün boyunca tarlalarda denetimler yaptı. Tarlalardaki kontrollerde tarla hazırlığı ve ekim, gübreleme, sulama, yabancı ot mücadelesi ve hastalık konularına dikkat edildi. Yarışma anında ise tazelik, irilik, renk ve zararlılar konusunda değerlendirme ölçütleri kullanıldı." dedi.

Sunuculuğunu Sevtuğ Kasapbaşoğlu’nun üstlendiği yarışmada, Türk Sanat Müziği Sanatçısı İsmail Özkan konser verdi İsmail Özkan, vatandaşların da alkışlarla eşlik ettiği konserde Türk Sanat Müziği'nin sevilen şarkılarını hayranları için seslendirdi.

Jüri üyeleri yaptıkları değerlendirmeler sonucu birinciliğe Deliktaş köyünden Mansuroğlu Mehmet Yaşar’ı layık gördü. İkinciliği yine Deliktaş köyünden Mehmet Yaşar, üçüncülüğü ise Yaylayurt köyünden Serbülent Dalkılıç kazandı. Yarışmanın sonunda ise vatandaşlara bamya yemeği ikram edildi.
Kaynak: İHA