Türkiye'nin 4 Büyük Gölünde Balıklardaki Ağır Metal Oranları Belirlenecek

ISPARTA - MURAT YOLCU - Eğirdir'deki Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde görevli Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Cafer Bulut ve beraberindeki 25 kişilik ekip, 2 yıl boyunca Eğirdir, Beyşehir, İznik, Uluabat göllerinde, canlılar üzerinde ağır metal araştırması yapacak.

Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda kentleşme ve endüstriyel gelişim sonucu büyük şehirlerdeki çeşitli aktivitelerin su kaynaklarının kirlenmesine neden olduğunu söyledi.

Bu kirliliğin sucul ekosistemde, başta balık olmak üzere birçok canlıyı etkilendiğini, bu durumun da besin zinciri yoluyla insanlara kadar etkisini gösterdiğini vurgulayan Bulut, bu amaçla endüstriyel atıkların suya hangi aşamada karıştıklarını ve sudaki canlılarda nasıl bir etki bıraktığını araştırmak üzere çalışma başlattıklarını kaydetti.

Bu amaçla "Eğirdir, Beyşehir, İznik ve Uluabat Göllerinde Ağır Metal Dinamiğinin Ortaya Çıkarılması" isimli projeyi hazırladıklarını ifade eden Cafer Bulut, projenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce kabul edildiğini bildirdi.

-25 kişilik ekip görev yapacak

Bulut, 2 yıl boyunca aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 25 kişilik ekip tarafından sürdürülecek çalışmada göllerdeki balıklar, sucul bitkiler, kayaçlar ve çamurda 2 binin üzerinde örnekleme yapılacağına işaret ederek, şunları söyledi:

"Göllerdeki canlılarda ağır metal seviyelerini ve bunlar arasındaki etkileşimi ortaya çıkararak, göllerimizde bulunan ağır metalin etkisini ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Projenin bitimiyle her göl için ayrı ayrı ağır metal risk analizleri yapacağız. Hangi gölümüzde hangi ağır metal ne dozda etkili, bunların tüketimdeki risk analizlerini ortaya koyacağız. Eğer mevcut bir risk varsa başta kendi bakanlığımız olmak üzere ilgili kurumlarla bu veriler paylaşılarak su kaynaklarımızın korunması, canlılarımızın refahı için gerekli önlemlerin alınmasını sağlanacak."

Daha önce bu göllerde yapılmış ciddi bir ağır metal risk analizinin bulunmadığına dikkati çeken Bulut, "Projemizle bütün ekosistemi ele alacağız. Belli bir balığı alıp, bu balıktaki ağır metal nereden geldi sorusunu, daha alt besin zincirindeki kademelere inerek cevaplayacağız" diye konuştu.

Bulut, örnekleme yapılacak balık türlerinin ekonomik değerine göre seçildiğini belirterek, Eğirdir ve Beyşehir göllerinde havuz balığı, sazan, kerevit; İznik Gölü'nde gümüş; Uluabat Gölü'nde ise yayın ve turna balıklarını inceleyeceklerini anlattı.

Bulut, çalışmanın çıktılarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri bakanlıkları, üniversiteler ve yerel yönetimlerle paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA