Ak Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül:

AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, önceki hafta ‘riskli alan’ ilan edilen Narlıdere ilçesindeki Atatürk, 2. İnönü, Çatalkaya ve Narlı mahallelerinin sakinleriyle bir araya geldi.

Ak Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül:
Şengül, kentsel dönüşümün hiç kimsenin rızası dışında gerçekleşmeyeceğini belirterek "Çalışmalar süresince bilgilendirileceksiniz. Dönüşüm bittiğinde yüzde yüz mutlu olacaksınız. Mağdur olursanız hesap sorun” dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, Narlıdere’de kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantısına katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Narlıdere Belediyesi’nin yaklaşık bir yıl önce hazırlayarak Ankara’ya onaya gönderdiği Atatürk, 2. İnönü, Çatalkaya ve Narlı mahallelerini kapsayan 43 hektarlık kentsel dönüşüm bölgesini ‘riskli alan’ ilan etmesinin ardından Şengül soluğu Narlıdere’de aldı. Narlıdere Belediyesi Düğün Salonu’nda gerçekleşen toplantıya AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve Narlıdere AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Acar da katıldı.

SİYASETE MALEDİLMESİN
Bir gün önce kulak ameliyatı geçirdiğini ve istirahat etmesi gerekirken hasta yatağından kalkıp toplantıya katıldığını belirten Şengül, kentsel dönüşüm konusunda sağlıklı bilgilendirmenin önemine değindi. Dönüşümde bilgi kirliliğinin önüne geçeceğini belirten Şengül, şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm hakkında asılsız bir şekilde ortaya atılan dedikodular süreci olumsuz etkiliyor. İnsanlara korku siyaseti aşılanıyor. Kentsel dönüşüm siyasete mal edilmemeli. Bu olay çok hassas. Konut ve mülkiyet hakkı kutsaldır. Biz İzmir’in milletvekiliyiz. Bu dedikoduları yapanlara pirim vermeyin. Merak etmeyin ve tedirgin olmayın. Zaten süreç boyunca sürekli bilgilendirileceksiniz. Dönüşüm bittiğinde yüzde yüz mutlu olacaksınız. Mağdur olursanız gelin yakama yapışın.”

KEYFE GÖRE RİSKLİ ALAN SEÇİLMİYOR
Narlıdere’de, Bakanlık ve Belediyenin el ele çalışacağını ifade eden Şengül, şunları söyledi: “Devlet olarak kimsenin yerini zorla ‘riskli alan’ ilan etmedik. Korku siyaseti sonucunda halk üzerinde endişeler yaşatanlar, süreç içerisinde bizim doğru söylediğimizi görecektir. Narlıdere’de yıllardır süren dönüşüm çalışmaları var. Ancak Atatürk, 2. İnönü, Çatalkaya ve Narlı mahalleleri hep arada kaldı. Şimdi yeni yasa çıktı ve Bakanlar Kurulu’nda onaylandı. Dönüşümü tek başına ne bakanlık ne de belediye yapacak. Belediye yetki istedi. Plan çalışmalarını yapıp inşaat sürecini başlatma niyetinde. Bakanlık bunu değerlendiriyor. 15 gün içinde netleşeceğini tahmin ediyorum.”

HERKESİN RIZASI ALINACAK
6306 sayılı yasanın faydalarından vatandaşın yararlanacağını belirten Şengül, sürecin insanların rızası ile yürütüleceğini, kimsenin mağdur edilmeyeceğini belirtti.

Konut ve barınma hakkının sosyal devlet anlayışının olmazsa olmazı olduğunu belirten Şengül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimsenin yerini gelip afet riski ilan edip kimsenin evini yıkmıyoruz. Devletin dönüşümden tek beklentisi, insanların daha güzel yaşam alanlarına kavuşması. Bakanlığa belediye tarafından getirilen bir teklif var. Biz de bu teklif doğrultusunda yardımcı oluyoruz. Hiç kimsenin rızası dışında bir yere taşınması, yıkılması, başka birine verilmesi kesinlikle söz konusu değil. Devlet, afet riski alan olduğu için 10 yıl 20 yılda ödenecek kredi verebilecek. Yüzde 4’ü de bakanlık sizin adınıza ödeyecek. Birçok alım satım harcından da muaf olacaksınız. Planlama bittiğinde ve anlaşma yapıldığında binanızın yıkım ve yapım aşamasında da devlet size kira yardımında bulunacak. Bu da hibe olacak, yani bedelsiz.”
Kaynak: İHA