Engelli Çiftin "biyonik Kulak" Mutluluğu

KONYA - Konya'da çocukken geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle işitme engeli bulunan 3 çocuk annesi kadın, takılan biyonik kulak cihazıyla sağlığına kavuştu.

Selçuklu ilçesinde bir camide müezzinlik yapan Ali İhsan Tugyan,AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir buçuk yaşındayken geçirdiği çocuk felci sonucu görme engelli hale geldiğini söyledi.

Tugyan, "O yaşa kadar görüyormuşum. Bir süre sonra beni doktora götürmüşler. '7 yaşına kadar yüzde 1 görür' demiş doktorlardan biri. O doktor vefat etmiş. Başka bir doktora götürmüşler. Göz damarlarım tamamen kurumuş" diye konuştu.

Ailesinin kendisini Kur'an kursuna gönderdiğini, burada teyp kasetlerinden Kur'an-ı Kerim'i öğrenip hafız olduğunu anlatan Tugyan, "1996 yılında Hadim ilçesine bağlı Korualan kasabasında müezzin olarak göreve başladım. Eşimle de orada tanıştık. Görücü usulüyle evlendik" dedi.

Evlendiğinde eşinin bir kulağının duyduğunu anlatan Tugyan, şöyle devam etti:

"Evlendiğimizde eşimin bir kulağında cihaz takılıydı ve duyuyordu. Bir süre sonra o kulağı da tamamen duymadı. Birkaç kez doktora gittik, bunun tedavisinin olmadığını söylediler. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde biyonik kulak ameliyatı yapıldığını duyunca Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Çolpan ile tanıştık. Tetkikler sonrasında ameliyata karar verildi ve biyonik kulak cihazı takıldı. Şimdi orijinal kulakmış gibi anlaşıyoruz."

Tugyan, kendisinin de görme engelli olması nedeniyle biyonik kulak takılmadan önce eşiyle çok zor anlaştıklarını, sonunda cep telefonuna mesaj yazarak anlaşma yöntemini bulduklarını dile getirdi.

Mümine Tugyan ise 4 yaşında geçirdiği kızamık nedeniyle kulaklarında zamanla işitme kaybı yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"İşitme cihazı taktım ama fayda etmedi. Eşimin ve çocuklarımın dediklerini duyamaz hale geldim. Çocuklarla işaret diliyle, eşimle ile cep telefonunun mesaj bölümüne yazarak anlaşmaya çalışıyorduk. Dediklerini duyamayınca kendi kendime sıkıntı yaşıyordum. Ameliyat sonrasında sesleri duymaya başladım. Şimdi Allah'a şükür çok mutluyum."

Kaynak: AA