Tekirdağ'da ''bağ Bozumu'' Heyecanı

TEKİRDAĞ - YAVUZ KARADUMAN - Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde, lezzeti ve kalitesiyle Türkiye'nin dört bir yanında adından söz ettiren üzümlerin hasadına başlandı.

Geçimini üzüm yetiştiriciliğiyle sağlayan Gaziköylü bağcılar, yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini toplamak için sabahın ilk saatlerinde bağ motorlarıyla gittikleri bağlarda yoğun mesai harcıyor.

Gün boyu toplanan üzümler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getiriliyor. Hazırlanan üzüm sandıkları köydeki üzüm toplama alanına getiriliyor ve buradan da kooperatif aracılığıyla toptancılara ve pazarlamacılara satılıyor.

Gaziköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ali Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 130 haneli köyde tek geçim kaynaklarının üzüm yetiştiriciliği olduğunu söyledi.

Türkiye'nin hemen hemen her bölgesine üzüm gönderdiklerini anlatan Solak, ''Köyümüzde 2 bin 300 dekar ekili bağ var. Yılda 450-500 ton sofralık üzüm üretiyoruz. Şu anda sofralık hasadına başladık, bölgemizde ilk önce Gaziköy'de üzüm hasadına başlanır" dedi.

Gaziköy'de "İyi Tarım Uygulamaları" kriterlerine uygun sertifikalı üzüm üretildiğini aktaran Solak, "Kriterlere uygunluk, üzümlerin daha sağlıklı ve kaliteli olmasını sağlıyor. Ürettiğimiz üzümleri yaş sebze meyve haline göndeririz. Ayrıca köyümüzde pazarcılık yapan arkadaşlarımız da üzümleri yakın pazarlarda satarlar. Bu yılki fiyatlardan menunuz, üzümün kilosunu ortalama 2 liradan satıyoruz. Koopratif ürünlerimizin satışında öncülük yapıyor, bu da üreticiler için büyük avantajlar sağlamaktadır" diye konuştu.

-"Maramara Bölgesi'nin ilk üzümü Gaziköy'de hasat ediliyor"

Şarköy ilçesinin, özellikle Gaziköy'ün üzüm yetiştiriciliğine uygun iklime ve toprak yapısına sahip olduğunu ifade eden Solak, "Maramara bölgesinin ilk üzümü Gaziköy'de hasat ediliyor. Biz 10 Temmuz'da burada üzüm hasatına başladık. Şu anda ikinci çeşit üzümümüzü hasat ediyoruz" dedi.

Solak, ayrıca yılda 2 bin 200 ton şaraplık üzüm de ürettiklerini kaydetti.

Köyde üzüm yetiştiriciliği yapan Eyüp Gürsoy da ailece üzüm yetiştiriciliği yaptıklarını söyledi.

Toplanan üzümleri İstanbul'a, meyve ve sebze haline gönderdiklerini belirten Gürsoy, "Fiyatlardan memnunuz. Bu yıl verimde kalite yüksek. Kalite iyi olunca da haliyle fiyatlar da iyi oluyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA