"Bipolar Bozukluğu Olanlar Yaz Sıcağına Dikkat Etmeli"

İSTANBUL - Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Uzman Doktoru İlker Küçükparlak, sıcak havaların etkisinin genel olarak bireylerde tahammül eşiğini zorladığını ve bazı şizofreni hastalarının zaten sinirlenmeye meyilli olduğunu belirterek, sıcakların bu durumu arttırdığını, bu nedenle bu hastaların sıvı takviyesi yapmak, güneşin çok olduğu günlerde dikkatli olmak ve ağır yiyeceklerden kaçınmak gibi tedbirler alması gerektiğini bildirdi.

Küçükparlak, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında sıcaktan her bireyin etkilediğini belirtti.

Mevsim değişiminde en çok bipolar bozukluğu olan hastaların etkilendiğini aktaran Küçükparlak, bu durumun hastadan hastaya da değişebileceğini vurguladı.

Kış aylarında hastaların depresif ataklar yaşadığına dikkati çeken Küçükparlak, ağlama ve mutsuzluk gibi durumların meydana gelebileceğini, bu hastaların bahar aylarında da manik ataklara daha meyilli olduklarının görüldüğünü belirtti.

Küçükparlak, manik atağın kişinin uyku ihtiyacının azalması, kendini aşırı enerjik hissetmesi, aşırı düzeyde hareketli konuşkan ve girişken olması, harcamalarının artmasını ve kolay sinirlenebilmesi gibi davranışları beraberinde getiren bir dönem olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Sıcak havaların etkisi genel olarak bireylerde tahammül eşiğini zorluyor. Böyle havalarda daha sinirli olabiliyoruz. Bazı şizofreni hastaları zaten sinirlenmeye meyilli oluyor. Sıcaklar bu durumu daha da arttırıyor. Genel öneriler herkese önerilenlerden farklı değil. Sıvı takviyesi, güneşin çok olduğu günlerde dikkatli olmak ve ağır yiyeceklerden kaçınmak gibi önerileri sıralayabiliriz."

- "Tatilde kontrolleri ihmal etmeyin"

Yaz aylarının gelmesiyle hastaların ve ailelerinin tatile gittiğini ifade eden Küçükparlak, hastaların kontrollerinde sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Küçükparlak, hastaların tatile gittikleri yerlerde TRSM ile irtibat kurmalarını önererek, daha önceden tatile gidilecek yerlerde TRSM olup olmadığının araştırılması gerektiğini ve tatil boyunca gerektiğinde bu merkezlerden destek alınmasını tavsiye etti.

Kaynak: AA