Dağ Kirazı Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Bursa’nın dağ ilçelerinde bu sene yetişen kirazlar üreticinin yüzünü güldürdü.

Dağ Kirazı Üreticinin Yüzünü Güldürdü
Ziraat odaları, pazarda 8 liraya kadar yükselen kirazın önümüzdeki günlerde fiyatının daha da artacağını söyledi.

Keles’te kiraz üreticisi, rekoltenin bu yıl yüksek olması dolayısıyla güzel günler yaşıyor. Çiftçiler, kiraz fiyatlarının, ürünün iriliğine göre kilosu 3,6 liradan başlayarak 5 liraya kadar satıldığını belirttiler. Keles Ziraat Odası Başkanı Mehmet Teke, bu sene kirazda fiyatların çok güzel olduğunu ifade ederek, “Şu an üretici, kirazı 5 liradan satıyor. Bizim kirazımızın özelliği yüksek rakımda üretildiği için lezzetli olmasıdır. Ayrıca bu kirazlar ihracat için de ilk tercih edilenlerden. Yani alıcısı bol” dedi.

“KELES’TEN AVRUPA’YA KİRAZ İHRACATI”
Keles’te bu sezon 4 bin ton kiraz üretildiğini kaydeden Teke, Bursa’da İznik’te ve kısmen de İnegöl’de kiraz yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.

Keles’te hasadın 1,5 ay önce başladığını, 15 gün sonra da biteceğini anlatan Teke, “Burada üretilen kirazlar özellikle ihracata gidiyor. Bizim kirazlarımız Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Hasatta son günlere geldik. Fiyatların yüksek olması gayet iyi. Tarım ürünleri içinde kirazın yeri başka. Rakımı yüksek olduğu için aranılan ve tüketilen kiraz” şeklinde konuştu.

"KİRAZ FİYATLARI DAHA DA ARTACAK"
Keles’te 3 bine yakın üreticinin olduğunu ifade eden Teke, kiraz fiyatlarının daha yükseleceğini belirtti.

Keles kirazının canlı ve parlak olması sebebiyle tercih edildiğini söyleyen Teke, “Aroması ve lezzeti çok güzel. Çiftçimiz de gayet bilinçli. Bu sene dağ yöresine özgü çilek ve vişne fiyatları da üreticinin yüzünü güldürdü. Tarımsal verim bu şekilde devam ederse, geçe de olumlu etkisi olur. Nüfusun ilçelerde ve köylerde kalmasını sağlar” ifadelerini kullandı.

Öte yandan dağ yöresinde yetişen kirazın Bursa Hali’nde 7 liraya, pazarda ise 8 liradan alıcı bulduğu kaydedildi.
Kaynak: İHA