Şarköy’de Buğdaylar Randevulu Sistemle Alınıyor

Toprak Mahsülleri Ofisi’nin Şarköy Ekip Şefliğinde buğday alımları 1 Temmuz 2013 tarihinde başladı.

Şarköy’de Buğdaylar Randevulu Sistemle Alınıyor
Çiftçiler randevulu sistemle buğdaylarını ofise teslim ediyor. Banka kartı olan çiftçilere buğdayını teslim ettikten 10 gün sonra parası hesabına yatırılıyor.
Toprak Mahsülleri Ofisi Şarköy Ekip Şefliği sorumlusu Ramazan Aydoğan, günde 275 ton buğday aldıklarını ifade ederek “Şeflikte bir sorumlu, eksper ve kantar memuru olmak üzere üç kişi çalışıyoruz. Randevulu sisteme geçtikten sonra ÇKS sistemine dahil çiftçilerimiz buğdaylarını daha rahat ofisimize getirmektedir. Bu yıl, geçtiğimiz yıla göre verim düşük görünüyor. Şimdiye kadar 2 bin 800 ton buğday aldık. Tahminimiz 4 bin ton civarındadır. Buğday alım kampanyası öncesi randevulu sistemi çiftçilerimize duyurularımızı yaparak anlattık. Randevu sistemine çiftçilerimiz evlerinde internet kullanıyorsa buradan, yoksa bizim daha önce görüştüğümüz; İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Şarköy Yağlı Tohumlar Kooperatifi, İlçe Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Odası aracılığıyla ulaşabiliyor. Günde tahmini 35 çiftçimiz buğday getiriyor. O gün için alınan son randevuya kadar ofisimiz alım için açık oluyor. Buğdayını teslim eden çiftçimizin bankamatik kartı yanındaysa, sisteme kartı okutuyoruz. Sistem çiftçimizin o gün verdiği buğday bilgileri ışığında, hesabına 10 gün sonra ödemeyi gerçekleştiriyor. Banka kartı bulunmayan çiftçimizin hesabına ise ödeme 1 ay sonra yapılıyor. Bu yıl verim dönüm başına 350-400 kilogram civarında, fiyat ise 710 TL. Şarköy’den ofisimize kırmızı sert buğday tipi geliyor. Bizim bölgenin toprak yapısına en uygun cins buğdaydır” dedi.

Randevulu sistemden memnun olduğunu ifade eden Kocaali Köyünden çiftçi Hüseyin Özbaş “Geçmiş yıllarda bir traktör getirdiğimizde, ikincisini getirmek için yeniden sıraya girmemiz gerekiyordu. Şimdi, randevu alarak, kaç traktör getirirsek getirelim buğdayımızı teslim ediyoruz, bankamatik kartımızla da paramız 10 gün sonra hesaba geçiyor” dedi.

Randevulu sistemde üç kez başvurma hakkı olduğunu söyleyen bir çiftçi “Elinizde olmayan sebeplerden dolayı, örneğin yağmur yağdı, cenazeniz var. Sistem mazeret kabul etmiyor, ve randevuya uymadığında ceza veriyor, tek sıkıntı yaratan tarafı budur.” ifadesinde bulundu.

Kaynak: İHA