Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'in Açıklaması

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada üretilen gıda maddelerinin tamamının insanların ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu belirterek, "Ama sorun şu; yeryüzünde adalet eksikliği var, merhamet eksikliği var, sevgi eksikliği var" dedi.

Eker, Toprak Mahsulleri Ofisinde düzenlenen "2013 Sektör Değerlendirme Toplantısı" ve iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, 75. kuruluş yılını kutladıkları TMO'nun gıda güvenliğinin sağlanmasında üretici, tüketici ve tedarik boyutlarıyla çok önemli bir işleve sahip olduğunu söyledi.

Dünyada hububat fiyatlarının birtakım spekülatif hareketler ve pozisyonunu kaybetmek istemeyen ülke ve çok uluslu şirketlerin fiyatlarla yapay olarak oynamaları nedeniyle zaman zaman yükseldiğini ifade eden Eker, "2013 yılının üretim düzeyi bu anlamda olumlu bir etki yarattı ve fiyatlar makul bir düzeye indi" diye konuştu.

-"Gıda değil, adalet ve merhamet eksikliği var"

Dünyada üretilen gıda maddelerinin tamamının insanların ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu anlatan Eker, "Ama sorun şu; yeryüzünde adalet eksikliği var, merhamet eksikliği var,sevgi eksikliği var" ifadesini kullandı.

Aşırı kar etme hırsının kendi gıdasını üretemeyen, ekonomisi yeterince istikrarlı olmayan ülkelerin aleyhine olduğunu ve o ülkelerde yaşayan 900 milyona yakın insanın bu durumdan olumsuz etkilendiğini kaydeden Eker, 900 milyonun içindeki 10 milyon insanın da her yıl açlığa bağlı sebeplerle hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Yeryüzünde üretilen gıdanın 1 milyar 300 milyon tonunun israf edildiğine dikkati çeken Eker, bu israfın çoğunluğunun gelişmiş ülkelerde görüldüğünü söyledi.

Türkiye'de israf edilen ekmeğin tasarrufa yönlendirilmesi halinde hastane, okul, baraj gibi yatırımların gerçekleştirilebileceğine işaret eden Eker, ekmek israfını önleme kampanyasını bu anlayışla başlattıklarını belirtti.

İsrafın önemli bir kısmının fırınlarda yaşandığını aktaran Eker, "Biz de Bakanlık olarak fırınlardaki israfın asgariye inmesi ile ilgili gerekli adımları atacağız. Çünkü bu, Türkiye'nin kaybıdır. Bütün insanlığın vicdanını kanatan bir meseledir" değerlendirmesinde bulundu.

-Buğday ithalatı

Türkiye'nin gıda bakımından güvende bir ülke olduğunu vurgulayan Eker, bu konuda bir sorun bulunmadığını anlattı.

Buğday ithalatının arttığına ilişkin tartışmalara da değinen Eker, Türkiye'nin buğday ürünleri ihracatında önemli bir noktaya geldiğini söyledi.

İthalatın ihtiyaçtan kaynaklanmadığını dile getiren Eker, ithal edilen ürünlerin dahilde işleme rejimi kapsamında yeniden ihraç edildiğine dikkati çekti.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da günde 6 milyon ekmeğin israf edildiğini belirterek, bu durumun ülke açısından olumsuz bir tablo olduğunu belirtti.

Balcı, bu sayının 3 milyonunun fırınlardan kaynakladığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından "Ekmek İsrafı ve Önlenmesi" temalı resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren ilköğretim ve lise öğrencilerine ödülleri verildi.

Kaynak: AA