Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan 'torba Kanun' Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Meclis'te kabul edilen Torba Kanun'daki düzenlemeyle Afyon'daki cephanelik patlamasında şehit olan 25 askerin yakınlarına sadece 'tazminat' verileceğine ilişkin bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan, TBMM'de oybirliği ile kabul edilen, terör dışındaki şehit aileleri ve gazilere ikinci iş hakkı, faizsiz konut kredisi ve maaşlara yüzde 25 oranında zam yapılmasına olanak tanıyan kanun düzenlemesine ilişkin açıklama yapıldı.

Kanunla bugüne kadar şehit ailelerinin yaşadığı birçok sorunun ortadan kaldırıldığı, haklarını genişletildiği ve mağduriyetlerinin sona erdirildiğine işaret edilen açıklamada, düzenleme yapılırken şehit yakınları ve gaziler için devletin tüm imkanları kullanıldığı belirtildi.

Torba Kanun'da yapılan düzenlemeyle şehit yakınlarına iki istihdam hakkı, muhtaçlık şartının kaldırılması, faizsiz konut kredisi ve ücretsiz ulaşım hakkı gibi birçok hakkın getirildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bugün bazı basın yayın organlarında Afyon şehitlerine sadece 'tazminat' verildiğine ilişkin doğru olmayan haberler yeralmıştır. Bu önemli yasal düzenlemede daha önce vazife malulluğu kapsamında ele alınan patlayıcı maddelerinin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemleri sebebiyle hayatını kaybedenler veya malul olanların hakları genişletilmiştir. Yeni düzenlemeye göre patlayıcı maddelerinin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemleri sebebiyle hayatını kaybedenler veya malul olanlar 2330 sayılı kanun kapsamına alınmıştır. Bu kapsama giren şehit ve gazilerimize tazminat, maaşlarında artış, iki istihdam hakkı, faizsiz konut kredisi, ücretsiz ulaşım ve elektirik su indirimi gibi birçok hak getirilmiştir."
Kaynak: İHA