Meclis'te Meslek Odalarına Gece Operasyonu

AK Parti, Genel Kurul'da "Torba Yasa Teklifi" görüşülürken meslek odalarının yetki ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devrini öngören son dakika önergesi verdi.

Meclis'te Meslek Odalarına Gece Operasyonu
AK Parti Meclis'te gece yarısı torba kanuna meslek odalarının vize ve onay yetkilerini kaldıracak bir önerge verdi. AK Parti İmar Kanunu 8 maddeye meslek odalarının vize ve onay yetkisini kaldıran ekleme için oylama yaptı ve oy çokluğuyla kabul etti. Bu önerge Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni fiilen bitirecek ve tüm yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'na geçecek.

Birçok yöneticisinin gözaltına alındığı, Gezi eylemleri boyunca sık sık bağlı odalarının basıldığı TMMOB, bu kez bir gece operasyonu ile tüm yetkileri elinden alındı.

Önergede, “Harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez” ifadeleri yer aldı.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ


Muhalefet bu uygulamaya sert tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Gezi Parkı nedeniyle Hükümetin cadı avı operasyonunun bir parçasıdır bu. Gezi 'nin intikamını alıyorsunuz. Toplumu kutuplaştırmanın peşindesiniz” dedi.

İMZASIZ METİN TARTIŞMASI


CHP başta olmak üzere muhalefet partileri öncelikle 500 kelimeden fazla önergenin TBMM Genel Kurulu 'nda özetlenerek okutulmasına itiraz etti. Madde gerekçesinin özetlenebileceğini maddenin özetlenmesinin sözkonusu olamayacağını savunan muhalefet, özet metninde de önerge sahiplerinin imzasının bulunmamasına da itiraz etti. Muhalefetin özet metin için “korsan metin” eleştirisi üzerine Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş komisyon sıralarına giderek metni imzaladı. Muhalefet buna da sert tepki verdi.

KORSAN MİTİNG GİBİ

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, 500 sivil toplum örgütünün budanmasının doğru olmadığını savundu. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut görüşmelere uzun süren aralar vermek zorunda kalırken, tutumunu değiştirmeyince usul tartışması açıldı. Usul tartışmasında MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, “Korsan miting yapar gibi korsan kanun yapılmaz. Önergeyi TBMM 'nin organlarından kaçırarak gece vaktinde kanunlaştırmak kimsenin menfaatine olmaz. Önerge görüşülemez” dedi.

300 BİN MİMARI İLGİLENDİRİYOR

AK Partili Elitaş ise, düzenlemenin 300 bin mimar ve mühendisi ilgilendirdiğini savunurken, 25 oda yöneticisinin bundan rahatsız olduğunu savundu. Elitaş konuşurken CHP sıralarından “yuh” sesleri yükselmesi üzerine, “sana yuh olsun” diye karşılık verdi. CHP 'li Özgür Özel ise, “yalan söylüyorsun” diyerek tepki gösterdi. Önerge CHP 'lilerin sert tepkileri sürerken AK Partililerin oylarıyla kabul edildi.

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Twitter'dan, "AKP kendisine siyasi rakip gördüğü TMMOB gibi meslek örgütlerini fiilen kapatmak için korsan önerge verdi. TMMOB'a yapılan darbeyi engelleyemezsek bütün meslek örgütleri tek tek kapatılacak..." yazdı.

TWITTER'DAN TEPKİ YAĞDI

Twitter üzerinden ise #TMMOBaDokunma hashtagiyle sosyal medya aracılığıyla Meclis'te görüşülen yasa teklifine yönelik tepkiler dile getiriliyor. Yapılan bu gece yarısı oylamasının Gezi Parkı eylemlerinin intikamını almak için atılan bir adım olarak algılandı.