Çed Olumlu Kararlarında Madencilik ve Enerji Sektörleri Yarışıyor

ANKARA - DUYGU CAN - Türkiye'de 1993'ten bu yana çevre değerlerini korumak, ekonomik kayıpları önlemek ve planlama aşamasında gerekli tedbirleri almak amacıyla uygulanan Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamında, maden sektörüne 772 "ÇED olumlu", 20 bin 689 "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün verilerine göre, ÇED Yönetmeliği'nin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar Bakanlık tarafından 2 bin 999 "ÇED olumlu" kararı verildi.

Bu sayı maden sektöründe 772, enerjide 672, atık-kimyada 425, sanayide 377, tarım-gıdada 304, ulaşım-kıyıda 252 ve turizm-konutta 197 olarak gerçekleşti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince de sanayi sektörü için 4 bin 903, enerji için 2 bin 482, maden için 20 bin 689, atık-kimya için 3 bin 684, tarım-gıda için 5 bin 469, ulaşım-kıyı için 745, turizm-konut için 2 bin 810 olmak üzere 40 bin 782 "ÇED gerekli değildir" kararı alındı.

-ÇED, yatırımların yol haritası

ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÇED'in yatırımcıların önünde engel değil, yol haritası olduğunu söyledi.

Hızlı nüfus artışı ve yoğun sanayi yatırımlarının çevre sorunlarını beraberinde getirdiğine işaret eden Dikmen, bu nedenle kalkınmanın gereği olan faaliyetlerin, çevreye olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma konularını ön plana çıkardığını vurguladı.

Dikmen, bu gelişmelerin, çevrenin korunması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için ÇED'in önemini daha da artırdığına dikkati çekerek, yatırımcıların, çevresel açıdan hangi tedbirleri nasıl alacağını, yatırımında mevzuat açısından engel olup olmadığını ÇED sürecinde gördüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA