Biyosfer Rezerv Alanında Turizm Atağı

Artvin - Borçka ilçesinde, Türkiye'nin ilk biyosfer rezerv alanı olan Camili ile Karagöl'de yürütülen, "Borçka Macahel ve Karagöl Keşfetmek Lazım" projesi tamamlandı.

Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı,Borçka Kaymakamlığı ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ortaklaşa yürütülen projenin, UNESCO tarafından 2005 yılında Türkiye'nin ilk biyosfer rezerv alanı ilan edilen Camili havzasının bölgedeki ekoturizm faaliyetlerinin hız kazanmasına katkı sağlamaya başladığını söyledi.

Borçka'nın birçok önemli değere sahip olduğunu ve bu değerlerin başında biyosfer rezerv alanının geldiğini belirten Kızıltoprak, "Borçka biyoçeşitlilik açısından zengin bir ilçe. Kafkasya'daki 9 bin bitki örtüsünün 3 bini Artvin'de bulunuyor. Bilim insanları, kentteki 3 bin bitkiden bin 864'ünün Borçka'da bulunduğunu ve bunlardan 450'sinin de endemik olduğunu belirtiyor" dedi.

Kızıltoprak, bölgede turizmin canlanması için kalkınma projelerinin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Projeyi, Camili vadisinde yaşayan yaklaşık bin 100 vatandaşımızın hayat standartlarını yükseltmek ve ekonomik katkı sağlamak için hayata geçirdik. Bu kapsamda yeni projeler üretmeye devam edeceğiz. Camili havzasında tescilli marka olan Macahel balımızı bu tür projelerle daha da ön plana çıkartıp, dünya markası haline getirmek istiyoruz. Projenin amaçları arasında bölgeye daha çok tursit çekmek de yer alıyor. Proje, bölgede üretilen ürünlerin değer kazanması ve markalaşması açısından da önemli."

Kızıltoprak, 241 bin lira bütçeli proje kapsamında ilçedeki endemik türlerin 750'sinin fotoğraflanıp kitap olarak yayımlandığını dile getirerek, "Ayrıca bölge tanıtım filmi hazırlandı. Broşür ve afişlerle bölgenin tanıtım çalışmaları yürütülüyor. Proje ile ilçenin turizm potansiyelinin ne kadar güçlü olduğununu da ortaya çıkardık" diye konuştu.

Projenin hayata geçirilmesiyle bölgeye gelen turist sayında geçen yıllara göre daha çok artış olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Kızıltoprak, tanıtımlar sayesinde yörede turizm hareketliliğinin ve turist sayısının yıllar itibariyle daha da artacağına inandığını kaydetti.

Kaynak: AA