(özel Haber) Çocuklarda İşitme Kaybına Dikkat

Mardin Devlet Hastanesi'nde görevli Uzman Ordiyolog Arzu Kırbaç, Mardin’de işitme kaybı vakalarının çocuklarda çok olduğunu söyledi.

(özel Haber) Çocuklarda İşitme Kaybına Dikkat
Çocuklarda işitme kaybının genelde akraba evliliğinden kaynaklandığını ifade eden Ordiyolog Kırbaç, işitme kaybının çocuklarda genelde doğuştan kaynaklandığını dile getirdi. İşitme kaybının doğuştan veya sonradan birtakım sebepten dolayı işitmenin duyarlılığından meydana gelen azalmadan kaynaklandığını belirten Kırbaç, "Kliniğimize birçok işitme kaybı başvuruyor. Mardin’de de bu çok yaygın sebepleri arasında akraba evlilikleri, geçirilen kazalar, birçok faktör rol oynuyor. Fakat bizim için işitme kaybının en çok önemli olan nokta çocuklardaki işitme kaybı, çünkü çocuklarda konuşması için önce iyi duyması gerekiyor. Konuşamayan bir çocuk varsa veya konuşma hatası yapıyorsa, kelimelerde problemler yaşıyorsa veya gecikmiş konuşması varsa ilk önce aklımıza gelen şey çocuğun işitmesi tam mı acaba değil mi? Bunu da çocukta anlamamız hiç kolay olmuyor çünkü çocuk arkadan seslenildiğinde dönüp bakması demek onun duyması anlamına gelmiyor. Çok yüksek sese tepki vermesi onun anlaması anlamına gelmiyor. Bu gibi faktörler varsa eğer çocuğumuzda önce çocuğumuzu mutlaka bir kulak burun boğaz ordiyolojinin olduğu bir kliniğe başvurmak zorunda. İşitme kaybı yapan faktörlere bakacak olursak, annenin hamileliği esnasında geçirilen problemlerden, hastalıklardan, kazalardan kızamık, kabakulak gibi hastalıklardan veya röntgene maruz kalması gibi birçok faktör var. Doğumdan sonra neye bakıyoruz, doğumdan sonrada bebeğin kilosuna veya düşük doğum ağırlıklıysa mesela bin beş yüz gramın altındaysa işitme kaybı olma riski artıyor. Anne hamileyken kullandığı ilaçlar varsa çocuğuna edebiliyor, yoğun bakımda kalmışsa birtakım hastalıklar geçirmiş ise menejit gibi hiçbir şey beklemeden mutlaka bir ordiyologun veya kulak burun boğaz hekiminin bulunduğu bir kliniğe başvurulması gerekiyor. Bu sıfır dört yaş çocuğun gelişimi için önemli” dedi.

"YENİ DOĞAN ÇOCUKLARA MUTLAKA İŞİTME TARAMASI YAPILMALI"
4 yaşından sonra çocuklardaki işitme kaybının daha kolay tedavi edilebildiğini dile getiren Kırbaç, "4 yaştan sonra ortaya çıkan işitme kaybıyla baş etmek daha kolay, çocuğun işitme kaybı çok ileri derecedeyse veya hiçbir sesi duymuyorsa bunun için mutlaka bir girişimde bulunmak gerekiyor. Önce cihaz denemesi yapmanız gerekiyor, cihazdan fayda görmüyorsa halk arasında biyonik kulak denilen kökler implant ameliyatı olmak durumunda bu uzun bir süreç fakat çocuğun işitmesi ve konuşa bilmesi için çok önemli bir durum. Bizim için önemli olan etkenlerden bir tanesi yeni doğan taramasının yapılması Türkiye’de yaklaşık olarak 1 milyon 300 bin bebek dünyaya geliyor her yıl ve bunlarının bin 300 ila 2 bin 600 kadarı işitme kayıplı ve bu işitme kaybı ilkokul çağına gelmeden dört, beş katına çıkabiliyor. Onun için mutlaka her doğan bebeğe biz yeni doğan işitme taraması yapıyoruz. Onun için özellikle yeni doğanlarda yeni doğan her bebeğin işitme taramasından geçilmesini önemsiyoruz. Bunda amaç konuşmasının gelişmesi işitme kaybı varsa şayet odyogram dediğimiz kağıtlar üzerinde yaptığımız işaretler sonucunda zaten belli oluyor. Doktoru bunun sonucunda tedavisini yeniliye biliyor veya sonlandırabiliyor. Kalıcı işitme kayıpları ortaya çıkabiliyor, bunlarda da işitme cihazı mutlaka veriyoruz. İşitme cihazının yetersiz olduğu durumlarda da implant ameliyatları yapılabiliyor" diye konuştu

Kaynak: İHA