Tokat'ın Yazmaları Dünya Pazarlarında

TOKAT - ZEHRA AYDIN - Tokat'ta üretilen giysi, yazma, Şile ve sofra bezi gibi ürünler Fransa, Almanya, Rusya, Hollanda, İngiltere gibi pek çok ülkede alıcı buluyor.

Has Özgen Tekstil firması koordinatörü Selahattin Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezinde faaliyet gösteren firmalarının 1970 yılında kurulduğunu söyledi.

Firmalarının ilk günlerde Tokat'ın geleneksel mesleği olan yazmacılıkla uğraştığını, tahta kalıp ve kök boyayla yazma, Şile bezi ve sofra bezi gibi ürünler üretildiğini dile getiren Erdoğan, 2004 yılından sonra modern baskı makineleriyle üretime geçildiğini belirtti.

Modern tesislerde kasar, boya, baskı ve bitim işlemlerinin entegre olarak yapıldığını kaydeden Erdoğan, yılda 15 milyon metre baskılı ürün ürettiklerini açıkladı.

Firmanın geçen süreçte dış giyim, ev tekstili, yazma, eşarp, iplik gibi ürünlerini Ortadoğu ülkeleri, Türk cumhuriyetleri, Balkan ülkeleri ve Avrupa'nın da içinde bulunduğu alana sunarak pazarlama ağını genişletiğini ifade eden Erdoğan, "Firmamız ürünlerini Türkiye'nin 81 vilayetinin yanı sıra dünyanın birçok ülkesine de ihraç ediyor. Başlıca pazarımız Avrupa ülkeleri. Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve Rusya gibi ülkelere ihracat yapmaktayız. İhracat ürünlerinin bir kısmı dünya markası olan firmaların dünyanın çeşitli yerlerinde olan mağazalarına dağıtılmakta. Dolayısıyla ürünlerimiz dünyanın birçok ülkesine gidiyor. Tokat'ta ürettiğimiz ürünlerimizi dünyanın birçok yerinde görmek ve temin etmek mümkün" diye konuştu.

Fabrikalarında yaklaşık 400 çalışanlarının bulunduğunu söyleyen Erdoğan, 4 yıldır ihracat yaptıklarını ve satışlarındaki ihracat payının yüzde 20'yi aştığını dile getirdi.

Selahattin Erdoğan, ihracatı artırmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Firmamız dünyanın birçok yerindeki gelişmiş teknolojiye sahip. Gerek baskının hazırlık aşaması gerekse üretim safhaları, her aşamada gelişmiş makineleri kullanıyoruz. Bu da zaten bize ihracatta bir avantaj sağlıyor. İnşallah her geçen gün ihracatımızı arttıracağız. Ürünlerimiz arasında farklı masa örtüleri mevcut. Geleneksel yazma bizim önemli bir kalemimizi oluşturmakta. Bunun yanında daha modern tarzda değerlendirebileceğimiz aksesuar grubumuz var. Bayan-erkek aksesuarlarımız var. Şal, pareyo, bandana şeklinde ürünlerimiz var. Daha çok moda çizgileri kullanıyoruz."

Kaynak: AA