Menengiç Ağaçları Antep Fıstığı Ağacına Dönüştürüldü

Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde Menengiç ağaçları aşılanarak Antep fıstığı ağacına dönüştürüldü.

Menengiç Ağaçları Antep Fıstığı Ağacına Dönüştürüldü
10-24 Haziran tarihleri arasında yapılan Antep fıstığı aşılama kampanyası çerçevesinde Kocaköy’ün Merkez Derindere, Sevik ve Sengen mevkilerinde toplam 3 bin Menengiç ağacına, 4 aşı ustası tarafından 5 bin Antepfıstığı göz aşısı yapıldı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oral Özgen Kocaköy, Menengiç ağacının tarihçesinden bahsederek antepfıstığı aşılaması hakkında bilgiler verdi. Özgen, “Menengiç ağacı Türkiye'nin Doğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz bölgesinin iç kesimlerinde, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde dikimi yapılmadan ekolojik olarak yetişmektedir. Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçası olarak 2 bin yıldan beri yetişmektedir. Yörelere göre Çitlenbik, Çıtlık, Çitemik, Çedene, Bıttım gibi farklı isimlerle anılmakta ve üzerine Antep fıstığı aşılanmaktadır” dedi

Menengiç ağacının ilaç, sabun, yağ, kahve, çay ve çerezlik olarak kullanıldığını aktaran Özgen, bu özellikleri sayesinde Kocaköy İlçesinin Menengiç ağaçlarını aşıyla verimli hale getirerek, Antep fıstığı ağacı şeklinde ilçe ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini ifade etti.

Özgen, “Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt İllerimizde yoğun bir şekilde yapılan Antep fıstığı tarımının ilçemizde de yapılması büyük bir umut verici olmuştur. Antepfıstığı aşılama kampanyamız önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. Çalışmalarımıza vermiş olduğu katkı ve destekten dolayı Kocaköy Kaymakamı Ferhat Sinanoğlu ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar’a teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu.

Kaynak: İHA