Kocaköy’de Menengiç Aşılama Çalışmaları

Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde, 10-24 Haziran tarihleri arasında yapılan Antepfıstığı aşılama kampanyası çerçevesinde 3 bin menengiç ağacına, 4 aşı ustası tarafından 5 bin Antepfıstığı göz aşısı yapıldı.

Kocaköy’de Menengiç Aşılama Çalışmaları
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oral Özgen, Kocaköy menengiç ağacının tarihçesinden bahsederek Antepfıstığı aşılaması hakkında bilgi verdi. Menengiç ağacının Türkiye'nin Doğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz bölgesinin iç kesimlerinde, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ve Akdeniz bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde dikimi yapılmadan ekolojik olarak yetiştiğini kaydeden Özgen, “Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçası olarak 2000 yıldan beri yetişmektedir. Yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, çedene, bıttım gibi farklı isimlerle anılmakta ve üzerine Antepfıstığı aşılanmaktadır. Menengiç ağacı, ilaç, sabun, yağ, kahve, çay ve çerezlik olarak kullanılmaktadır. Bu özellikleri sayesinde Kocaköy ilçemiz menengiç ağaçlarını aşıyla verimli hale getirerek, Antepfıstığı ağacı şeklinde ilçe ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt illerimizde yoğun bir şekilde yapılan Antepfıstığı tarımının ilçemizde de yapılması büyük bir umut verici olmuştur. Antepfıstığı aşılama kampanyamız önümüzdeki yıllarda da devam edecektir” dedi.

Özgen konuşmasının devamında aşılama çalışmalarımıza vermiş olduğu katkı ve destekten dolayı Kocaköy Kaymakamı Ferhat Sinanoğlu ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar’a teşekkür etti.
Kaynak: İHA