Aziziye’nin Kentsel Dönüşüm Rekoru…

Aziziye Belediyesi kentsel dönüşümde attığı dev adımlarla Erzurum için öncü oldu.

Aziziye’nin Kentsel Dönüşüm Rekoru…
43 bin nüfuslu ilçede 1150 konut yıkılırken, 60 milyon lira hak sahiplerine ödendi. Son dört yılda 521 bin metrekare alanda kamulaştırma çalışması yapan Belediye, kentsel dönüşümün örnek ilçesi olarak gösteriliyor. 300 yıllık tarihi bulunan Gezköy’de 300 bin metrekare alan kamulaştırılırken, Ilıca Eski Mahalle birinci etapta yapılan 320 konutu hak sahiplerine teslim edildi. 90 bin metrekare Eski Mahalle ikinci etapta yıkım çalışmaları sürerken, 81 bin metrekare Yeşil Mahalle’de de hak sahiplerine 5 milyon lira ödeme yapıldı. İşte Aziziye ilçesinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları;

GEZKÖY KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI
Erzurum’un girişinde Dadaşkent’in hemen yanında bulunan ve mevcut haliyle harabe bir görüntü oluşturan Gezköy’de 300 bin metrekare alanın kamulaştırılması tamamlandı, 360 konut yıkıldı. Hak sahiplerine 35 milyon lira ödemenin yapıldığı Gezköy’de tapu tescil davaları da yüzde 95 oranında sonuçlandı.

ESKİ MAHALLE BİRİNCİ ETAP KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI
Ilıca Eski Mahalle 1. Etapta yapımı kısa bir sürede tamamlanan 320 konut hak sahiplerine noter huzurunda çekilen kura ile teslim edildi. 50 bin metrekare alana sahip Eski Mahalle birinci etapta hak sahiplerine 5 milyon lira ödeme yapıldı.

ESKİ MAHALLE İKİNCİ ETAP KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI
90 bin metrekare alana sahip Eski Mahalle ikinci etapta yıkım çalışmaları devam ediyor. 25,5 milyon kamulaştırma bedeli bulunan Eski Mahalle ikinci etapta hak sahiplerine 15 milyon lira ödeme yapıldı. Ilıca’nın merkezi konumundaki Eski Mahalle’de de sona yaklaşılırken, burada yeni çarşı projesi hazırlandı ve TOKİ ile yapılan görüşmeler neticesinde ihale süreci önümüzdeki günlerde başlayacak.

YEŞİL MAHALLE KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI
81 bin metrekare alana sahip, gerek Ilıca ve gerekse Erzurum içen büyük önem arzeden Yeşil Mahalle’de de kentsel dönüşüm kısa bir süre önce başlamasına rağmen ciddi mesafe alındı. Erzurum-Erzincan (E-80) karayolunun hemen yanında bulunan Yeşil Mahalle mevcut haliyle şehrin girişine yakışmayan bir görüntü oluşturuyordu. TOKİ ile yapılan protokoller neticesinde hak sahipleriyle görüşülerek tapu devirleri alınmaya başlandı. 18 Milyon lira kamulaştırma bedeli bulunan Yeşil Mahalle’de yüzde 70 muvafakat alınırken, hak sahiplerine tapi devri karşılığında 5 milyon lira geçtiğimiz hafta ödendi.

DİĞER KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI
Ilıca’da Bahçelievler, Fidanlık, Ferah ve Yavuz Selim Mahalleleri ile Dadaşkent 200 Evler Mahallesi’nin kentsel dönüşüm projeleri için TOKİ ile çalışmalar devam ediyor. Söz konusu mahalleler kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğinden ilçedeki harabe görüntüler tamamen kaldırılmış olacak.

AZİZİYE KENTSEL DÖNÜŞÜMŞDE ÖNCÜ OLDU
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Erzurum’un kentsel dönüşümde örnek ilçesinin Aziziye olduğunun altını çizerek, TOKİ’den aslanlar payını alan ilçenin dört yılda ciddi bir dönüşüm yaşadığını vurguladı. Son 11 yılda Erzurum’a kentsel dönüşüm için TOKİ’den 80 milyon lira ödenek geldiğini ve bunun 60 milyon lirasını Aziziye Belediyesi’nin kullandığını hatırlatan Başkan Cengiz, “Bu rakamsal veriler Aziziye’nin kentsel dönüşümde elde ettiği başarının göstergesidir. Dört yılda 521 bin metrekare alanda kamulaştırma yapmak kolay iş değildir. Ekibimizle birlikte ortaya koyduğumuz samimi çalışmalar, istişareler ve halkımızla kurduğumuz gönül köprüsü sayesinde adeta yeni bir ilçe inşa ediyoruz. Hemşehrilerimize hak ettikleri hizmeti sunmanın gayreti ve çabası içindeyiz.” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A, MİLLETVEKİLLERİNE VE TOKİ’YE TEŞEKKÜR
Başta kentsel dönüşüm olmak üzere, yapılan çalışmalarda AK Parti Erzurum Milletvekillerinden de büyük destek gördüklerine vurgu yapan Başkan Cengiz, “Bir projeyle Ankara’ya gittiğimizde tüm milletvekillerimiz kapılarını ardına kadar bizlere açıyor. Bugün bizim ilçemize yaptığımız her güzel hizmetin altında milletvekillerimizin de imzası vardır. Başta Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimiz olmak üzere, Erzurum Milletvekillerimiz Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ’a, Muhyettin Aksak’a, Fazilet Dağcı Çığlık’a, Dr. Cengiz Yavilioğlu ile Adnan Yılmaz’a, partimizin il ve ilçe teşkilatlarına hemşehrilerimiz adına özellikle teşekkür ediyorum. İlçemize yaptığımız yatırımlarda büyük emekleri var. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ve çalışanlarına da ayrıca teşekkürü borç biliyorum. İlçemizdeki kentsel dönüşüm çalışmalarında sayın başbakanımızın, değerli milletvekillerimizin ve TOKİ’nin büyük destekleri oldu. Hemşehrilerimiz adına teşekkür etmeyi de görev kabul ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA