Türk Diasporaları Birleşiyor

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ne üye ülkelerin diaspora örgütleri yöneticileri ilk kez düzenlenen forumda bir araya geldi.

Türk Diasporaları Birleşiyor
Forum, Türkçe konuşan ülkelerin birliğini yansıtan video gösterisiyle başladı.

Açılışta konuşan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, organizasyona ev sahipliği yaptığı için Azerbaycan hükümetine teşekkür etti.

Türkçe konuşan ülkelerin uluslararası düzeyde tanıtılması ve problemlerin çözümü yönünde diaspora kuruluşları önemli bir rol oynadığını kaydeden Akıncı, ”Bildiri kabul edildikten sonra devlet başkanlarına sunulacak. Dünyada Türk Diasporası olarak sayıca fazlayız. Fakat nüfuzumuz sayımız kadar değil. Aramızda birleşip beraber hareket ettiğimiz taktirde nüfuzumuz da artacak, ortak menfaatlerimizi koruyacağız, kendimizi daha iyi tanıtacağız” dedi.

Forumda diaspora temsilcileri ile birlikte, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’den devlet ve hükümet temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, bilim ve kültür temsilcileri de katıldı.

Azerbaycan Diaspora Devlet Komitesi Başkanı Nazim İbrahimov, ”Türk dünyasının birliğinde önemli adımlar atılıyor. Türk dili konuşan devletlerin diaspora örgütlerinin 1. Bakü Forumu yapıldı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 450’den fazla konuğumuz var. Bu Türk dünyası birliği için atılmış bir adımdır. Artık Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın diaspora teşkilatları önümüzdeki problemlere karşı birleşerek gücümüze güç katacak” diye konuştu.

Forumda konuşma yapan Kemal Yurtnaç ise, ”Son günlerde Türkiye’de yaşanan olayları Türkiye’nin aleyhine yorumlayarak kamuoyu oluşturmaya çalışan dış basını ve ülke yönetimlerini buradan kınıyorum. Türk toplumuna ve İslam dünyasına biçilen elbise artık dar geliyor. Bu tür hadiseleri bu toplumların aleyhine kullanmak için çeşitli politikalar, planlar kullanılıyor. Bizin yapmamız gereken ekonomik kalkınmamız, eğitimimiz ve demokratik değerler çerçevesinde bunlara sahip çıkacağız ve toplumumuzla bir ve beraber olacağız” dedi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, ”Avrupa’da, Amerika’da beraber hareket etmekle alakalı çalışmaların temelini atacağız. Ortak değerler içersinde hep beraber olacaklar. Bu altyapıların sağlam atılması lazım ki düzgün başlasın. Bu toplantıdan önce Türkiye’de ortak bir deklarasyon yayınladık. Güzel sonuçlar vereceğini umuyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA