Türkiye'nin İşaret Dilinde De Yayın Yapan İlk İnternet Sitesi

ANKARA - MERVE YILDIZALP - Engellilerin her alanda bilgiye erişebilmeleri için Türkiyede bir ilki gerçekleştiren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, internet sitesindeki haber ve duyuruları artık "işaret dili"nde yayınlıyor.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine, uygulamaya ilişkin bilgi verdi. İşaret dilinin yaygınlaştırılması ve yayılmasını, böylece işitme engellilerin iletişim imkanlarının arttırılmasını hedeflediklerini dile getiren Çiftçi, "Çalışmalarımızın aktarıldığı ve çeşitli duyuruların yapıldığı internet sayfamızdaki haberler artık işaret diliyle yayınlanıyor. Bu alanda öncü olmak istiyoruz" dedi.

Engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve sosyal hayata katılımını artırmak amacıyla bir çok proje geliştirdiklerini ifade eden Çiftçi, internet sitesinin de engellilere yönelik düzenlemelere örnek teşkil ettiğini söyledi.

-"Türkiye'de ilk defa böyle bir web sitesi hazırlandı"

Çiftçi, kurumlarının internet sayfasını, tüm engelliler için erişilebilir şekilde, uluslararası tanımlanmış kriterlere uygun hazırladıklarını dile getirdi.

İşitme engellilerle haberleşebilmek için 6 ay önce iletişim hattı kurduklarını anlatan Çiftçi, şöyle devam etti:

"Normal telefon üzerinden mesaj gönderiyorlar. Biz de o mesajı mail veya mesaj olarak değerlendiriyoruz. Bu bize gösterdi ki işitme engellilerin Türkçesi bizim kullandığımıza kıyasla çok zayıf, ekler, takılar, yüklemler yok. Sitedeki haberlerde uzun cümlelerden oluşuyor. Haberleri okusalar da anlamadıklarını fark ettik. Anlaşılır olması için onların dilinden bu haberleri anlatmak gerektiğini düşündük. O yüzden sitede ne varsa işaret diline çeviriyoruz. Haberin köşesinde el işareti görecekler, bu işaret dili çevirisinin olduğuna işaret, orayı tıklamaları gerekir. Türkiye'de ilk defa böyle bir web sitesi hazırlandı, site daha da geliştirilecek."

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün öncülüğünde yürütülen çalışmalar neticesinde daha önce işitme engellilere Türk İşaret Dili Sözlüğü'nün kullanımının sağlandığını hatırlatan Çiftçi, "Bu alandaki çalışmalarımıza devam ettik. Birçok işitme engelli bireyin işitme cihazı kullanmasına rağmen gündelik faaliyetlerini sürdürdüğü kapalı alanlarda, kalabalık ortamlarda ve hizmet noktalarında maruz kaldıkları arka plan sesleri ve çevresel gürültüler nedeniyle konuşmaları algılamakta yaşadıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olmak ve diğer kurumlar için de öncü olabilmek adına Bakanlık binası, toplantı salonu ve görüşme alanlarına 'İndüksiyon Döngü Sistemi'ni kurarak bir engeli daha ortadan kaldırdık" diye konuştu.

Kaynak: AA