Yurt Dışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız hem yaşadıkları vatanın gelişmesine, kalkınmasına ve hem de Türkiyemizin gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkılar sağlamışlardır. Bugün gelişmiş bir Almanya, gelişmiş bir Avusturya, Hollanda, Fransa, başkaca vatandaşlarımızın yoğun bulunduğu ülkeler varsa bu gelişmişliğin altında insanımızın alın terinin ve emeğinin büyüktür" dedi.

Bozdağ, Yurt Dışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 1960 sonrasi iş gücü olarak vatandaşların yoğun bir biçimde Avrupa ülkelerine ve başkaca ülkelere göç gerçekleştiğini belirtti.

Başka ülkelere de iş göçü gerçekleştiğine işaret eden Bozdağ, "Zamanla göçenlerin niteliği de değişmiştir. Eğitim, sanat, spor, yatırım veya başka nedenlerle pek çok insanımız bu göç kervanına katılmıştır" dedi.

Bozdağ, yurt dışında yaşayan 6,5 milyon vatandaşa ayrılanların da katıldığı zaman bu rakamın daha da artacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız hem yaşadıkları vatanın gelişmesine, kalkınmasına ve hem de Türkiyemizin gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkılar sağlamışlardır. Bugün gelişmiş bir Almanya, gelişmiş bir Avusturya, Hollanda, Fransa, başkaca vatandaşlarımızın yoğun bulunduğu ülkeler varsa bu gelişmişliğin altında insanımızın alın terinin ve emeğinin büyüktür. Bu katkı kimse tarafından tartışılamaz. Aynı şekilde Türkiyemizin gelişmesinde kalkınmasında pek çok değişimi öncelikle yaşamasında yurt dışındaki vatandaşlarımızın katkısı da tartışılamaz."

-Başarı ve cesaret hikayesi-

Bozdağ, yurt dışındaki Türklerin bir başarı hikayesi yazdıklarının altını çizerek, "Bir cesaret hikayesidir. Dilini, kültürünü bilmedikleri ülkelerde aklı, beceresi, cesareti, çalışkanlığı ile disiplini ile başarı hikayeleri yazmışlardır. Türkler göçtükleri yerde artık sadece işçi değillerdir. Aynı zamanda işveren, aynı zamanda bilim insanı, aynı zamanda sanat insanı, aynı zamanda siyaset adamı, aynı zamanda sporun yıldızların, hayatın her alanında başarı hikayeleri ile hem bizleri hem de yaşadıkları ülkedeki insanlara ayakta kendilerini alkışlatan işlerin altına imza atmışlardır" diye konuştu.

Bu başarılarından dolayı yurt dışındaki vatandaşlarla gurur duyduklarını belirten Bozdağ, "Yurt dışındaki vatandaşlarımız sadece ekonomi kazanmak için çalışmamışlarıdır. Aynı zamanda, dillerini, dinlerini, kültürlerini korumak için de çalışmışlardır. Bu amaçla STK'lar kurmuşlar ve birlikte varolma, birlikte hareket etme dayanışma olarak gayret etme çalışmalarını da bu STK çatıları altında ortaya koymuşlardır. Bugün yurt dışında vatandaşlarımız tarafından kurulmuş 5 bin civarında STK bulunmaktadır. Bu STK'lar ve yurt dışındaki vatandaşlarımız Türk diasporasının en büyük güç kaynağıdır. Bunların birlikte hareket edebilmeleri, birbiri ile rekabet içinde değil birbiriyle dayanışma içinde yaşadıkları sorunlara karşı birlikte mücadele etmelerinin son derece önemli olduğunu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bozdağ, yurt dışındaki vatandaşlara Türkiye'nin uzun yıllar sadece konsolosluk ilişkileri ve diğer resmi iş ve işlemler çerçevesinde ilgi ve alaka gösterdiğini hatırlatarak, diğer ihtiyaçların ise neredeyse görmezden gelindiğini söyledi.

Hükümetin ve devlet kurumlarının yurt dışında yaşayan Türklere yönelik bakışı açısı ve hizmet bakımından değişimi de beraberinde getirdiğini kaydeden Bozdağ, bunun yanında yurt dışında yaşayan toplumda artık yeni bir inşa sürecine geçildiğini bildirdi. Bozdağ, bu ortak enerjiyi bir araya gelinmesinin arka planını oluşturduğuna işaret ederek, yurt dışında büyükelçilerin, devletin temsilcilerinin vatandaşla dünle kıyaslanamayacak oranda yakın ilişkiler kurduğunu ve onların derdiyle daha yakından ilgilendiğinin altını çizdi.

Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bu tamamıyla sizin, milletimize nerede olursa olsun insanımıza sahip çıkmak iradenizin, devletimizin bütün temsilcilerinde de somutlaşmasının bir göstergesidir. Hükümetinizin bu konuya verdiği değerin nişanesi ve talimatınızla kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımız Sayın Başkan bir özet bilgi sundu. Ama bu teşkilat Türkiye Cumhuriyeti'nin adeta diaspora bakanlığı gibidir. Nerede bir soydaşımız, nerede bir vatandaşımız, nerede bir akrabamız varsa onlarla birlikte olmayı, onların derdini kendine dert ve çözümünü de kendine en büyük mesele edinmeyi kendine şiar edinen ve çözülene kadar hem Türkiye içinde hem de başka yerlerde uğraş veren bir büyük merkez olmuştur."

Başkanlığın personelinin araziden seçildiği için dertleri daha yakından görebildiklerine vurgu yapan Bozdağ, Danışma Kurulunun ilk toplantısının geçmişte de varolan istişari mekanizmanın kurumsal ve yasal bir alt yapıya kavuşturulması olduğunu belirtti.

Kurulda, 19 ülke ve bölgeden belirlenen 70 kişi ile 10 onur üyesi bulunduğunu aktaran Bozdağ, üyeleri Ankara'da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ise toplantının açılışında, başkanlığın icraatları hakkında bilgi verdi.

-Danışma Kurulu Üyeleri-

Danışma Kurulunun 10 kişiden oluşan onur üyeleri arasında Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'ten, Ramsey'in sahibi Remzi Gür'e kadar pek çok tanınmış isim yer alıyor. Onur üyelerinin isimleri şöyle:

"Dr. Merve Kavakçı İslam,Muhtar Kent,Fuat Mansuroğlu,Prof. Dr. Yaşar Bilgin,Mehmet Ali Karamemiş,Ayhan Bakan,Prof. Dr. Cafer Özkul,Turgut Torunoğulları,Remzi Gür,Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur"

Kurulda; ABD'den 8, Almanya'dan 15, Avustralya'dan 3, Avusturya'dan 3, Balkanlardan 4, Belçika'dan 3, Danimarka'dan 1, Finlandiya'dan 1, Fransa'dan 6, Hollanda'dan 4, İngiltere'den 3, İsveç'ten 2, İsviçre'den 2, İtalya'dan 1, Kanada'dan 2, KKTC'den 1, Norveç'ten 1, Ortadoğu ve Afrika'dan 3 ve Orta Asya'dan 3 üye bulunuyor.

Kaynak: AA