Tse "Güvenli Yeşil Bina" Sertifikası Verecek

ANKARA - Türk Standardları Enstitüsü , Türk müteahhitlerin çevreci konut yapımındaki sıkıntılarını gidermek için hazırladığı "yeşil bina sertifikası" çalışmasını tamamladı.

Türkiye Genç İş Adamları Derneği Ankara Şubesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Güvenli Yeşil Bina Sertifikası" tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya, TÜGİAD Ankara Şubesi ve TSE başta olmak üzere, sertifika hazırlanmasına destek veren Maden Tetkik Enstitüsü, İller Bankası, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TOKİ, Ankara Üniversitesi gibi çok sayıda kuruluşun temsilcileri katıldı.

Açıklamada, TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Barış Aydın'ın, "yeşil bina sertifikasını TSE'nin vermesi durumda hem daha ekonomik belge sahibi olunabileceği hem de ciddi miktarda dövizin yurtta kalacağı" görüşünü dikkate alan TSE'nin yaklaşık 2 aydan beri sürdürdükleri çalışmayı tamamladıkları bildirildi.

Çevreci konut üretmek isteyen ancak yurt dışındaki kuruluşların talep ettiği astronomik rakamları karşılamakta zorluk çeken Türk müteahhitlerinin taleplerinin TSE tarafından dikkate alındığı ifade edilen açıklamada, TSE'nin, sertifikayı "Güvenli Yeşil Bina" olarak hizmete sunacağı kaydedildi.

TSE'nin yaptığı çalışmada yangın, engelli dostu yaşam, iç mekan hava kalitesi, hırsızlık gibi çok sayıda ana başlık altındaki çalışmaların olgunlaştığı anlatılan açıklamada, yurt dışında benzer belgeler veren firmalardan farklı olarak deprem kuşağındaki Türkiye şartlarını dikkate alarak belgeye güvenliğin de eklediğinin altı çizildi.

Açıklamada, TÜGİAD Ankara Başkanı Aydın'ın, Türk müteahhitlerin adlarını yurt içinde duyurmakla kalmadığı, dünyada Çin'den sonra en fazla proje üreten ülke sıralamasında Türkiye'yi 2. sıraya taşıdıklarını söylediği kaydedildi. Açıklamada, Aydın'ın, "TSE, bu belgeyi hazırlayarak sadece Türkiye'de güvenli yeşil binalar hazırlamakla kalmayacak, aynı zamanda dünyanın da güvenli, çevreye duyarlı binalar kazanmasına aracılık edecek. Sesimize kulak verip, kısa sürede bu denli güzel çalışma yapan TSE yetkililerini kutluyoruz" dediği bildirildi.

Kaynak: AA