Dev Kazan Protestosuna Dikili'den Destek

Manisa Gördes yakınlarındaki nikel madeninde ayrıştırıcı olarak kullanılmak üzere Aliağa'dan yola çıkan dev kazan Gördes yolunda sivil toplum kuruluşları ve çevreciler tarafından durdurulup, protesto edildi.

Dev Kazan Protestosuna Dikili'den Destek
Protestolara Dikili Belediye Başkanı Özgüven de destek verdi.

"Cehennem kazanı Gördes’e giremeyecek” yazılı pankartla kazanın önünde eylem yapan vatandaşlar; “Her yer taksim her yer direniş”, “Cehennem kazanı istemiyoruz”, sloganları ile dev kazanı protesto ederek, tankın önünde barikat ve çadırlar kurup, gece boyunca nöbet beklediler. Soma, Gördes, Akhisar, Turgutlu, Dikili, Bergama gibi birçok ilçeden vatandaşların gönüllü olarak katıldığı eylemde tankın çevre halkına felaket getireceği savunulurken, Akhisar Çevre Platformu, Turgutlu Çevre Platformu ve Gördes Çevre Derneği üyeleri kazanın önünde kurdukları çadırlarda geceli gündüzlü kalarak, kazanın geçmesine engel olacaklarını açıkladı.

BAŞKAN ÖZGÜVEN'DEN DESTEK
Dev kazanı protesto eden vatandaşlara bir destekte Dikili’den geldi. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Dikili Çevre Gönüllüleri ile birlikte dev kazanın yolunu keserek eylem yaptı. Gördes’e giden dolmuşları durdurarak birkaç dakika izin isteyen Özgüven, dev kazanın çevreye vereceği zararları anlatarak halkın bilgilenmesini sağladı. Durdurulan dolmuşlarda ki yolcuların da alkışlayarak destek verdiği görüldü.

Yolda oturma eyleminde de bulunan Başkan Özgüven, burada yaptığı açıklamada, “Bu gördüğünüz 800 tonluk makine, bu ovanın sülfürik asitle kurutacak, insanları, yaşamı zehirleyecek. Yaşamımızı, toprağımızı kirletecek. Burada insanca yaşamak isteyen bölge halkı en demokratik haklarını kullanıyorlar. Bu makinenin buradan geçmemesini istiyorlar ve buna gayret gösteriyorlar. Bizde Dikili’den geldik. Buradaki arkadaşlarımıza dayanışma gösteriyoruz. Bu dayanışmamızı göstermeye devam edeceğiz” dedi.

HALKI DEĞİL, ZEHİRLEYENİ KORUYORLAR…
Önceki gün Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek'in duvarları afişlerle donattırıp polislere teşekkür ettiğini ifade eden Başkan Özgüven, "Onlar bizi koruyacaklarsa buyursunlar korusunlar. Ancak onlar bizi, halkını koruyacaklarına biber gazıyla, haklarını arayan gençlerimizi sindirmeye çalışıyorlar. Hatta yaralananlara sığındıkları otelde bile müdahale ediyorlar. Orada da aynı mücadelemiz devam ediyor. Bizi koruyacaklarına yaşamımızı, toprağımızı zehirleyenleri koruyorlar. Tıpkı Aliağa’da ki termik santrallere, Ovacıktaki siyanürle altın çıkaran madenciliğe karşı olduğumuz gibi, burada da çevreci arkadaşlarımızla birlikte mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.

ÜRÜNLERİMİZ ZEHİRLENECEK
Gördes Kayacık Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu ise, “Bir köyde vatandaş uyurken birileri girip ürünlerini zehirlediklerinde, ürünü giden vatandaşlar ne yaşarlar? İşte bu tankı buraya gönderenler bölge halkının ürünlerini zehirlemek istiyorlar. Onlara asla geçit vermemeliyiz. Yoksa burada çocuklarımızın geleceğini çalıp, yaşamı kirletecekler” diyerek, tepkisini dile getirdi.

TURÇEP Basın Sözcüsü Avukat Hasan Namak da grup adına yaptığı açıklamada; şunları kaydetti: "Doğaya ve hayatlarımıza kastediliyor. Bu aracı Gördes’e sokmayacağız. Buradan ikinci bir Taksim direnişi başlatıyoruz. Önüne çadırlar kuruyoruz. Türkiye’deki tüm çevre örgütlerini, çevreye duyarlı kişileri, ülkesini seven insanları bu direniş çadırlarında nöbet tutup, bize destek olmaya çağırıyoruz.”
Kaynak: İHA