Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bilgel Mısır'da

İSKENDERİYE - Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, TCG Heybeliada Korveti'nin Kuzey Afrika turu kapsamında Mısır'ın İskenderiye kentine geldi.

Programına İskenderiye Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyarak başlayan Bilgel, daha sonra Mısır Deniz Kuvvetleri Karargahı'na geçerek bu ülkenin Deniz Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Usame El Gendi ile bir araya geldi.

Görüşmede, iki ülkenin donanmaları arasındaki iş birliğinin daha da genişletilmesi konularında görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

Türk Şehitliği'ni de ziyaret ederek çelenk koyan Bilgel, daha sonra Mısır Deniz Kuvvetleri'ne ait Şarm El Şeyh Fırkateyni'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

-"Hayalet gemi" TCG Heybeliada İskenderiye'de-

Türkiye'nin milli imkanlarla ürettiği ilk gemi olan TCG Heybeliada Korveti ise Kuzey Afrika turu kapsamında, Mısır'ın İskenderiye Limanı'na demirledi..

Geminin Mısır'a gelişi dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Birinci Korvet Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Yaşar Çamur, "Mısır ile politik ekonomik ve kültürel ilişkilerimize paralel olarak ikili askeri ilişkilerimizin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Mısır ve Türk Deniz Kuvvetleri arasındaki iş birliğinin pekiştirilmesi ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Mısır ile mevcut işbirliği düzeyini her iki ülkenin karşılıklı menfaatleri doğrultusunda artırmaya kararlı olduklarını belirten Çamur, TCG Heybeliada gemisinin gelişinin iki ülke halkları arasındaki bağları daha da güçlendireceğini kaydetti.

Gazetecilere TCG Heybeliada korvetinin teknik özellikleriyle ilgili bilgi veren Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Erdinç Kuşçu da geminin Mısır'ın ardından Libya,Tunus,Cezayir, ardından Cebelitarık Boğazı'nı geçerek Fas'a gideceğini bildirdi.

Kuşçu gemide kullanılan sistemlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TUBİTAK ve milli firmalar tarfından geliştirildiğini aktararak, TCG Heybeliada'nın emsallerine göre çok üstün özelliklere sahip bir korvet olduğunu söyledi.

İskenderiye Limanı'nda cuma gününe kadar demirleyecek TCG Heybeliada, halkın ziyaretine açılacak.

Kaynak: AA