Silifkeli Minibüsçülere İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi

Silifke Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Kaya, minibüsçülere İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verileceğini söyledi.

Silifkeli Minibüsçülere İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi
Minibüsçü esnafı ile bir araya gelen Kaya, İlgi Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Yeri Hekimi Dr. Ercan Özmen ve Dr. Hasan Başar’dan İş Sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi aldı. Kaya, “Bilindiği üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” ile bütün çalışanlar kanun kapsamına girmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda; işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması ve bununla bağlantılı olarak önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, çalışan sayısı ile ilgili bir sınırlama olmaksızın tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sağlanması zorunlu kılınmaktadır. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin iş yeri tehlike sınıfları tebliğine göre sayı sınırına bakılmaksızın memur, işçi, işveren, çırak, stajyer tüm çalışanlar, kamu ve özel sektöre ait bütün işler ve işyerleri, minibüsçü esnafı risk değerlendirmesi, acil durum eylem planları ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini tamamlamalıdır. Bu kapsamda yapılacak denetimde esnaflarımızın para cezası ile karşı karşıya kalmamaları için Silifke Minibüsçüler Esnaf Odasına bağlı tüm araçlarda oluşabilecek tehlikelerin belirlenmesi ve riske dönüşmesine yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması için risk analizi çalışması yapılacak" dedi.

Uzmanlar aracılığı ile araçlar ve işyerlerinin ziyaret edilerek yapılacak işin riskleri belirlenip raporlarının hazırlanacağını kaydeden Kaya, "Rapor da belirlenen eksikliklerin giderilip giderilmemesi işverenin sorumluluğunda olup cezai işlem yükü altında kalacaktır. İşyerlerinde ve araçlarında çalışan personele uzman kadromuzdan bakanlık onaylı iş güvenliği uzmanı sertifikasına sahip personeller tarafından iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecektir. İş güvenliği sertifikası almayan personeller ileriki zamanlarda her hangi bir işlemede çalıştırılmayacaktır. Bu nedenle oda üyelerimizin ve çalışanlarımızın mağdur olmamaları için iş sağlığı ve güvenliği eğitim belgelerini ve iş yeri risk analizini yaptırmaları gereklidir. Silifke Minibüsçüler Esnaf odası olarak bu hizmeti veren bazı firma yetkileri ile görüşülerek en uygun firmayla anlaşılıp üyelerimizin hizmetine sunacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA