Tekirdağ Valisi, Şarköylü Hastaya Yardım Elini Uzattı

Amiloidoz adlı hastalıktan anne ve 2 dayısını kaybeden Oksen Güncan’a hayırseverlerden sonra Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da elini uzattı.

Tekirdağ Valisi, Şarköylü Hastaya Yardım Elini Uzattı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Güncan’ı Şarköy’deki evinde ziyaret ederek emeklilik işlemleri hakkında bilgi verdi.
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, milyonda bir rastlanan ve ani kilo kaybı ve kas erimesiyle kendisini gösteren Amiloidoz hastalığına yakalan iki çocuk babası Oksen Güncan’ın (36) malülen emekli olabilmesi için, SGK İl Müdürü Mahmut Kotan ve ekibinin Şarköy’e gönderdi.

İl Müdürü Mahmut Kotan, talihsiz hastayı evinde yatağında yatarken buldu. Güncan’a SGK’ya yapılan başvurunun değerlendirildiğini ifade eden Kotan, “Kurumuza malülen emeklilik için müracaat ettiniz. Malülen sigortalı olmak için 10 yıl çalışmış olmak ve 1800 gün prim ödemek ve yüzde 60’ın üzerinde malül olmak gerekiyor. Sizin aldığınız raporlar kurumumuz tarafından değerlendirildi. Durumunuzun malül gösterilmeyecek bir durum tespit edilmiş. Sizin rahatsızlığınızı biliyoruz ama sağlık kurulumuzu verdiği rapora göre malülen emekli olamayacağınız yönünde. Biz size malülen olmasa da özür durumunda emekli olmanız için yardımcı olacağız. Sizin bir işyerinde telefona bakmak gibi, gelen gideni ağırlamak gibi sizin bünyenizin kaldırabileceği basit bir işte 1 ay geçici bir süre çalışmanız gerekiyor. Çalıştığınız süre zarfında, işyerinizde vergi dairesi tarafından vergi indirim belgesi tanzim edilecek. Kaymakam beyle de görüştük, sizin uygun bir iş ortamında çalışmanız için yardımcı olacaklar. Vergi indirim belgesi aldığınızda biz sizin yüzde 40 veya üzeri biz sizin emekliliğinize yardımcı olacağız. Eğer yüzde 80’in üzerinde bir vergi indirimi alabilirseniz o zaman daha erken emekli olabileceksiniz. Eğer yüzde 80’in altında vergi indirim belgesi alırsanız, o zaman sizi 1,5 sene sonra 2014’te emekli edeceğiz. Bu süre zarfında çalışmanız gerekmiyor, o belgeyi mutlaka almanız gerekiyor” dedi.

Özür durumuna göre emeklilik durumunun netleşeceğini söyleyen İl Müdürü Kotan “Yüzde 40-ile 60 arasında olursa, 2015 yılının Ocak ayında, yüzde 60 ile 80 arasında olursa 2014 yılında, yüzde 80’i geçiyorsa hemen emekli edebileceğiz. Malülen emeklilik ile özür durumu farklı. Sizin mutlaka 1 ay içerisinde 1 gün dahi olsa çalışmanız gerekiyor. Biz de durumunuz takip edeceğiz, gerekirse tüm işlemlerinizi arkadaşlarımız vasıtasıyla takip edeceğiz. Durumunuza üzülüyoruz, kurumumuzun malülen emekilik için aradığı şartlar oluşmadığı için ancak böyle yardımcı olacağız. Yüksek Sağlık Kurulumuz sizin aldığınız raporları inceleyerek malüllük durumunuz olmadığına yönelik rapor verdi.
İnşallah emeklilik belgesini elden takip ederek size bizzat gelip kendimiz vereceğiz” dedi.

Hastalığının ciddi olduğunu, ölüm tehlikesi bulunduğunu ifade eden Oksen Güncan, “10 yıl sağlık ocağında çalıştım, 4 bin iş gününü geçen prim ödemişliğim var. Birden istem dışı kilo kaybına uğradım. Ayaklarımda kas erimesi meydana geldi. Hastalığım ciddi ve ölümcül bir hastalık. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’ya hastalığımla ilgilendiği için teşekkür ederim. İl SGK Müdürümüz ve personeline de çok teşekkür ederim” dedi.

Oğlunun emekli olması için devletin yardımcı olmasından çok mutlu olduklarını ifade eden Fikret Güncan, “Vali beye, sigorta müdürümüze ve personeline teşekkür ederiz” dedi.

Kaynak: İHA