Başbakan Yardımcısı Babacan Soruları Yanıtladı Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ilk 3-4 ayda, büyümenin öncü göstergelerinin beklentilerin altında kaldığını belirterek, "Ama bu bizim yüzde 4'lük hedefimizi bugünden revize etmemizi gerektirecek düzeyde değil" dedi.

Babacan, JW Marriott Otel'de düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Yıl sonu yüzde 4 olan büyüme hedefi, halen ulaşılabilir bir hedef mi-" şeklindeki soru üzerine Babacan, ilk 3-4 aylık verilerde özellikle büyüme ile alakalı göstergelerin, beklentilerin bir miktar altında olduğunu ancak bunun yüzde 4'lük hedefi bugünden revize etmeyi gerektirecek düzeyde olmadığını söyledi.

Bugün itibariyle yüzde 4'lük büyüme hedefini, halen ulaşılabilir bir hedef olarak düşündüklerini anlatan Babacan, "Öncü göstergeler, beklentilerin bir miktar altında ama çok değil. Dış talepte de bir miktar problem görüyoruz. Ama iç taleple ilgili fazla endişemiz yok. Çünkü iç taleple ilgili elimizde çok miktarda kontrol aracı var. İç taleple ilgili istediğimiz sonucu alabilecek enstrümanlarımızı istediğimiz yönde yani sıkılaştırma veya gevşetme yönünde her an kullanabiliriz" dedi.

Babacan, 2014-2018 yıllarını kapsayan 5 yıllık kalkınma planını çalışmalarında da sona yaklaştıklarını kaydetti.

Mega projelere ilişkin olarak da Babacan, bunların uzun vadeli projeler olduğunu, bir nükleer santralin 7-8 yıldan önce tamamlanamayacağını, 3. havaalanı projesinin de aynı şekilde düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Bunların, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıllık perspektifini dikkate alan projeler olduğunu ifade eden Babacan, "Biz bunlara bugün başlamazsak yarın çok sıkışırız" diye konuştu.

Bu projelerden gelebilecek olası yükümlülüklerin ayrı bir tablosunu Kalkınma Bakanlığı ve Hazine olarak oluşturduklarını ve takip ettiklerini anlatan Babacan, bu tür projelerin zamana yayılan projeler olduğunu, aralarda çıkabilecek sorunları tolere edebileceklerini kaydetti.

Piyasaların da bu tür projelerin "Devlet ve Hazine üzerine bir yük getirir mi- Türkiye'nin başına problem çıkarır mı-" diye bir algısının olmadığını ifade eden Babacan, böyle olsaydı Hazine borçlanma faizinin tarihi düşük seviyelere inemeyeceğini bildirdi.

-Kanal İstanbul Projesi-

Öngörülebilir olması için Kanal İstanbul'la ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararını aldıktan sonra 3. havaalanı ihalesini yaptıklarını ifade eden Babacan, şöyle konuştu:

"Dün Ulaştırma Bakanımızla görüştüm. Kanal İstanbul'la ilgili de bir an önce aynı şekilde formatımızı oluşturalım, ihalemizi yapalım dedim. Çünkü o da yap-işlet devret olacak, kamu özel ortaklığı olacak. Proje nasıl finanse edilecek, burada başka konsept var. Her bir proje için ayrı, yani terzinin elbise diktiği gibi hazırlık yapmak gerekiyor. Hazır dikilmiş takım elbiseyi al, o projeye giydir mümkün değil. Biz bir bakıma takım elbise diker gibi, terzinin dikişi gibi format oluşturuyoruz. Çünkü bunlar çok büyük projeler. Kanal İstanbul'un inşaatı çok daha uzun sürecek. Yani havaalanı muhtemelen Kanal İstanbul'dan daha önce tamamlanacak. Çevre etkilerini asgaride tutabilmek için her türlü tedbiri alacağız."

Muhabir: Bülent Karaaslan-Hüseyin Karatepe

Yayıncı: Hamdi Ateş
Kaynak: AA