Diyarbakır'da 6 Kişinin Maaşının Yarısını Bağışlayarak Kurduğu Sohram

Mehmet Çakan - Diyarbakır'da 13 yıl önce 6 kişinin maaşının yarısını bağışlayarak oluşturduğu İşkence ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Hizmetler, Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği aralarında öğrencilerinde bulunduğu çok sayıda kişiye destek veriyor.

SOHRAM-DER Başkanı Yavuz Binbay AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında 5 arkadaşıyla maaşının yarısını koyarak oluşturdukları derneklerinin hiçbir siyasi oluşumdan destek almadan çalıştığını söyledi.

İşkence ve göç mağdurları ile yoksul ailelere yardım ettiklerini belirten Binbay, şiddet ortamından etkilenen bin 200 öğrenciye eğitim ve sosyal hizmet desteği sunduklarını anlattı.

Destek verdikleri öğrencilerden bazılarının üniversite eğitimini tamamlayıp meslek yaşamına başladığını ifade eden Binbay, şöyle konuştu:

"Bunun yanı sıra 92 kişi ise halen üniversitedeki öğrenimini sürdürüyor. Üniversiteyi kazanamayan lise mezunu çocuklarımız ise eğitimli birer birey olarak yaşama daha güçlü tutundu. 2011-2012 eğitim yılında 26 gönüllü öğretmenle hafta sonları merkezimizde etüt dersleri, üniversiteye hazırlık ve açık öğretim kursları verildi.

Bu hizmetlerimizden toplam 162 öğrenci yararlandı. Derneğimiz ayrıca bugüne kadar 2 bin 583 kişiye de psikolojik destek sundu. Bu hizmet sonucunda psikoterapinin önemi bölgemizde önemsenir hale dönüştü. Merkezimiz 2012 yılında 11 ile 57 yaş arasındaki 183 şiddet, işkence ve deprem mağduruna tedavi hizmeti verdi."

-32 bin kişiye giysi yardımı

Derneğe yapılan bağışlarla ihtiyaç sahibi 32 bin kişiye giysi yardımı yaptıklarını ifade eden Binbay, hedeflerinin daha fazla dar gelirliye ulaşmak olduğunu belirtti.

Binbay, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri "Kültürel Renklerimizle Gökkuşağı Ülkemiz" etkinliğiyle bölgede yaşayan kültürleri tanıtmayı amaçladıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Etkinliğimizde Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermenice, Süryanice, Lazca, Azerice ve Rumca müzik dinletisi sunuldu. Ayrıca Süryani Kadim Kilisesi korusu da sahne aldı. Her yıl sosyal ve kültürel kimliğimizin kaynaklarını tanıtmak ve hissettirmek amacıyla Siirt Şeyh Süleyman, Tillo ve Veysel Karani ziyaretine 700'ün üzerinde kişi katıldı.

Geleneksel piknik şenliğimizi de 'BM İşkence ve Kötü Muameleyle Mücadele' etkinlikleri çerçevesinde 'Her Türlü Şiddet İnsanlığa Karşı İşlemiş Suçtur-Şiddete Hayır' teması altında düzenlendik."

Yayıncı: Behçet Güngör
Kaynak: AA