''Kırgız-Türk İlişkileri Sempozyumu"

Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneğinin organize ettiği "1'inci Uluslararası Geçmişten Günümüze Kırgız-Türk İlişkileri Sempozyumu", İznik'te düzenlenen şenliklerle sona erdi.

Şenliklere, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ermek İbraimov, İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbaev, Kırgızistan Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tınçtıkbek Çorotegin, Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Asım Yediyıldız, Bursa Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Yenişehir Kaymakamı Süleyman Yılmaz ile vatandaşlar katıldı.

Kırgız heyet, tarihi Yenişehir Kapı'da bulunan ve 13'üncü yüzyılda kuşatma sırasında Osmanlı askerleri ile omuz omuza çarpışan ve şehit düşen Kırgız askerlerin mezarlarının yer aldığı Kırgız Türbesi'ni ziyaret etti. Heyet, burada dua ettikten sonra kurban kesti.

Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği, Şehit Sedat Pelit Parkı'nda kıl çadırlar kurarak ziyaretçilere Kırgız kültürünü tanıttı. Çadırlarda, Kırgız usulü boorsok,şoro ve etli pilav yapılarak vatandaşlara ikram edildi. Ayrıca, Kırgızistan'ın ünlü Ordo Sohra adlı halk oyunları grubu gösteri yaptı.

Daha sonra, Yılmaz, İbraimov ve Arstanbaev'e birer İznik çinisi takdim etti. Kırgız heyet de protokol üyelerine, Kırgızistan milli kültüründe bulunan birer kamçı verdi.

Muhabir: Halil Ataş / Cem Şan

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA