Şarap Üreticilerine Şarap Mevzuatı Semineri

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü tarafından şarap üreticilerine yönelik ‘Şarap Mevzuatı’ konulu seminer verildi.

Şarap Üreticilerine Şarap Mevzuatı Semineri
Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü tarafından, ETCF2, AB-TURK Odaları kapsamında Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “Wine Cluster in Tekirdağ” projesi kapsamında 26 Nisan 2013 Cuma günü Şarköy Meslek Yüksekokulu’nda şarap üreticilerine yönelik şarap mevzuatı konulu eğitim semineri düzenlendi.

Semineri Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde alkollü içkilerden sorumlu Gıda Kontrol Görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Onat verdi.

Seminere 20 şarap üreticisi, şarap işletmelerinde istihdamı zorunlu personel olarak çalışan mühendisler, işçiler ve çok sayıda bağcı katıldı.

Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, 5996 Sayılı Gıda Kanunu kapsamında şarap işletmeleriyle ilgili il müdürlüğünün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yaman, il müdürlüğünce alınan şarap analizlerinin mevzuata uygun çıktığını, şarap işletmeleriyle diyaloglarının iyi düzeyde olduğunu belirterek, "Bölgede şarapçılığın gelişmesi için şarap üreticilerinin Türk Patent Enstitüsü'yle temasa geçerek yörede üretilen üzümler için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaları artık ihtiyaç haline gelmiştir” dedi.

Gıda kontrol görevlisi İbrahim Onat ise, "Türk Gıda Kodeksi'ne göre şarap, parçalanmış veya parçalanmamış yaş üzümün veya üzüm şırasının, kısmen veya tamamen alkol fermentasyonuyla elde edilen, coğrafi işaret ya da köken ismi tescili yapılmış ya da yapılmamış ürüne denir. Şarabın tarihi üzüm kadar eskidir. Asmanın (Vitis vinifera) ana vatanının Anadolu olması nedeniyle ilk şarap Asurlar tarafından MÖ 3500 yıllarında yapılmıştır. Şarabın üretildiği ilk günden günümüze değin her dönemde kuralları ve yasakları olmuştur. Babilliler döneminde (M.Ö.1955-1915)ünlü kralları Hamurabi’nin Bel-Meelberdook’deki tapınağın taş direklerine yazılmış kuralında, 'Şarabı belirlenmiş fiyattan fazla satan kadınlar ve meyhanecileri, üst makamlara teslim etmelidir' yazmaktadır. 18. yüzyılda Avrupada baş gösteren Floksera zararlısı nedeniyle şarapçılık Avrupada kısmen gerilemiş ve suni şarap yapımını yasaklayan Sahteciliği Önleme Kanunu Fransa’da 1905 yılında, kökeni kontrollü adlandırma adıyla 1935 yılında ayrı bir kanun çıkarılarak şarapların hangi çeşit üzümden yapıldığının kontrol altına alınmasını sağlamıştır. Ülkemizde ise genel anlamda içkiyle ilk kanun 1921 yılında yayınlanan Meni Müskirat (İçki Yasağı) Kanunu'dur. 1929 yılında İspirto ve İspirtolu İçkiler Kanunu ile tekel rejiminde şarap yapmak serbest bırakılmıştır. Bu kapsamda Türkiye’de ilk şarap fabrikası 1931 yılında Tekirdağ’da kurulmuştur. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde bir şarap kanunu olmadığı için, şarap gıda kanunları kapsamında değerlendirilmiştir. Gıda Maddeleri Tüzüğü, 1995 yılında çıkan 560 sayılı kanun yerini 2004 yılındaki “Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair 5179 sayılı Kanun Hükmünde Kararname”ye bırakmış, 13 Haziran 2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu en son ve halen yürürlükte olan kanundur” ifadelerini kullandı.

Şarap üreticileri ise seminer sonrası soruları yanıtlandı.
Kaynak: İHA