Mali'den Expo'ya Destek

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları nedeniyle İzmir'e gelen Mali Kültür Bakanı Bruno Maiga ve Mali Sanayi Müsteşarı Tie Goum, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.

Mali'den Expo'ya Destek
Mali heyetini kabul eden AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay, EXPO 2020 Adayı İzmir'e verdikleri destekten dolayı, heyete teşekkür etti.

Ziyarete AK Parti Dışilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Antalya Milletvekili Ömer Çavuşoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili ve Mali-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı İlknur Denizli de katıldı.

Ömer Çavuşoğlu, İzmir'in EXPO 2020'yi kazanması için hükümet olarak, hükümetler ve devletler arası çaba harcadıklarını belirtti.

"İZMİR AKŞAM BAKTIĞINIZDA İNCİ GİBİ; SABAH KALKTIĞINIZDA HAYAL KIRIKLIĞI"
İzmir'in şehirleşme anlamında geri kaldığını, yerel yönetimlerin hizmetleri anlamında sınıfta kaldığını söyleyen Çavuşoğlu, İzmir'in şehircilik anlamında yeniden bir hamle yapması gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, "İzmir akşam baktığınızda inci gibi; sabah baktığınızda bir hayal kırıklığı. Bunu daha önce de yaşamıştık. Yurt dışından çok sayıda misafirimiz geldi. 2011'de de Avrupa Komisyonu'nun toplantısını yapmıştık, şimdi de yüze yakın misafirimizi ağırlıyoruz. Hepsinden gelen ortak tepki bu. Potansiyeline yakışmayacak şekilde geri kalmış durumda İzmir. Ankara'dan gelen hizmetlere baktığınız zaman, çok güzel hizmetler geliyor. Ama burada yerel yönetimin hizmetlerinde İzmir sınıfta kalıyor. Bu çelişkiyi gidermemiz lazım. Şehircilik bakımından maalesef geri kalmıştır. Bunu yurt dışından gelen misafirlerimiz de söylüyor. İzmir'in yeniden bir hamle yapması gerekiyor" dedi.

"EXPO İÇİN AVRUPA VE DÜNYA ÜLKELERİNDEN DESTEK İSTİYORUZ"
Çavuşoğlu, "Şu anda emin adımlarla ilerleme var; yoğun çalışmalarımız sürüyor. Hükümetler arası ve devletin tüm organları ile parlamenterler düzeyinde de çaba gösteriyoruz. EXPO 2020 ile ilgili resmi bir komisyonumuz da var. Onlar da çalışmalarını sürdürüyor. Biz de Avrupa ve dünya ülkeleri nezdinde destek istiyoruz. Bu, bir rekabet. Daha önce son saniyede manevralarla maalesef kaybettik. Bu kez bu hayal kırıklığını yaşamamak için tecrübeli olarak, emin adımlarla ayaklarımızı yere basarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

"EXPO 2020, İzmir'in ve Türkiye'nin bir projesi. Hükümet ve partiler üstü bir proje. Böylesine önemli bir projeyi siyasallaştırmadan herkesin desteklemesi lazım" diyen Çavuşoğlu, İzmir'in EXPO 2020'yi alması için hükümet ve yerel yönetimlerin birlik, beraberlik ve işbirliği içinde olması gerektiğini vurguladı.

"BAŞBAKANIMIZ DA MALİ ÜZERİNDE HASSASİYETLE DURUYOR"
Mali'ye barışın gelmesi temennisinde bulunan AK Parti İzmir Milletvekili ve Mali-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı İlknur Denizli ise, "Mali gerçekten ilişkilerimiz açısından son derece önemli. Yoğun bir ilişkiyi yürütmeye gayret ediyoruz. Dönem dönem ziyaretlerimiz oluyor karşılıklı olarak. Ama bu özellikle iç gerginliklerinden dolayı istediğimiz seviyede değil. Mali'ye barış ortamının gelmesi en büyük dileğimiz. Ondan sonra ticaret açısından da ciddi bir partner olacağımızı düşünüyorum. Çünkü iki ülkenin geçmişten gelen bir birlikteliği var; devamını arzuluyoruz. Mali, Sayın Başbakanımızın da hassasiyetle üzerinde durduğu ülkelerden biri. Umuyorum önümüzdeki süreçte kültürel, siyasal ve ekonomik olarak pek çok işbirliğinde birlikte oluruz. Mali'ye İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için verdiği destekten dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"MALİ'YE EXPO DESTEĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ"
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay da, Mali Kültür Bakanı Maiga'ya, hükümetlerinin İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için verdiği destek nedeniyle teşekkür etti.

Akay, "Türkçe Kültür Şenliği dolayısıyla bulunan Mali Kültür Bakanımız Bruno Bey ve heyetine teşekkür ediyoruz. Sayın bakana ve müsteşara hoşgeldiniz diyorum. EXPO'ya verdikleri teşekkür nedeniyle teşekkür ederim. Umarım önümüzdeki dönem de devam eder" şeklinde konuştu.

Bruno Maiga da, yaşadıkları krizden dolayı ekonomik ve kültürel anlamda kendilerine destek veren Türkiye'ye minnettar olduklarını ifade ederek, özellikle El-Kaide saldırları nedeniyle büyük tahribat yaşayan, UNESCO koruması altındaki tarihi el yazmaları ve eserlerin onarımı nedeniyle destek veren Kültür Bakanlığı'na da teşekkür etti.

"EFES'TE HACI OLAN TEK MALİLİYİM"
Bakan Maiga, EXPO 2020'yi İzmir'in kazanması için daha önce de destek verdiklerini, yine destek vereceklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"EXPO 2020 için hükümetimiz ve şahsım adına söz veriyoruz. Geçen EXPO'da da oyumuzu Türkiye lehine kullanmıştık. İzmir'i seçmemizin bir nedeni de kullandığınız 'Herkes İçin Sağlık' sloganı. İzmir'in tarihi ve kültürel mirası da önemli bizim için. Dün Efes'teydik, turistik bir gezi yaptık. O zamanki uygarlıkların kalıntılarını gördük. İncil'de Efes ismi geçer çok; sanki hayal sanırdık, gerçekten gördük. Çok güzel bir gezinin taçlandırılması oldu. Malili tek hacıyım ben. Bunun onurunu yaşıyorum. Eminim ki Meryem Ana Kilisesi'ni gören tek Maliliyim. Yakmayan tek sıcaklık insan sıcaklığı, bunu Türkiye'de gördük."
Ziyaretin ardından Mali ekibine, Başbakan Erdoğan'ın hayatının anlatıldığı biyografi kitabı ve kahve takımı hediye edildi.
Kaynak: İHA