Çoruh Nehri'nde Kaçak Balık Avı İddiası

Artvin - Artvin Avcılar ve Arıcılar Derneği Başkanı Necmi Asuman, vatandaşı bilinçlendirmek için Çoruh Vadisi'nde özellikle av yapılan bölgelere, av yapmanın yasak olduğunu belirten tabelalar konulması gerektiğini söyledi.

Asuman, Çoruh Havzası'ndaki incelemeleri sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, dernek olarak amaçlarının bilinçli avlanmayı topluma aşılamak olduğunu ifade etti.

Deriner Barajı'nın su tuttuğu tarihten itibaren can suyu adı verilen su miktarının düzenli olarak bırakılmadığını iddia eden Asuman, "Baraj kapaklarının açılmasından sonra Borçka Barajı'ndaki balıklar suyun geliş yönüne doğru hücum ediyor. Kapaklar kapanıp suyun çekilmesinin ardından sığ olan yerlerde 5-10 kilo ağırlığında balıklar oluyor. İnsanlar da bunu fırsat bilip serpmelerle, demir sopalarla, mızraklarla avlanıyor" dedi.

İçinde bulunulan zaman diliminin yayın balığı başta olmak üzere bir çok türün üreme dönemi olduğunu belirten Asuman, av mevsiminin 1 Temmuz'da açılacağını, bu zamana kadar yapılan avlanmanın yasa dışı olduğunu söyledi.

Avlanmanın doğal dengeyi bozmadan türlerin neslini yok etmeden yapılması gerektiğini kaydeden Asuman, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve DSİ Bölge Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurumların duruma müdahale etmesini ve kaçak avcılığı durdurmasını istedi.

Asuman, vatandaşı bilinçlendirmek için Çoruh Vadisi'nde özellikle av yapılan bölgelere, av yapmanın yasak olduğunu belirten tabelalar konulması gerektiğini savundu.

Kaynak: AA