Gediz'de Çam Ağaçları Neden Kuruyor

Kütahya'nın Gediz ilçe merkezindeki çam ağaçlarının kurumaya başlaması halkı tedirgin ederken uzmanların sorunun sebebi ve çözüm yolları ile ilgili çalışmaları sürüyor.

Gediz'de Çam Ağaçları Neden Kuruyor
1970 Depreminden sonra kurulan ilçenin tarihi ile aynı yaşta olan ve planlı bir şekilde dikilişleri ile cadde ve sokakları adeta yeşillendiren çam ağaçları hızla sararıp kurumaya başladı.

Birçok vatandaşın üzülüp telaşlanmasına yol açan bu duruma çare aranıyor. Gediz Orman İşletme Müdürlüğü ve Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile yapılan girişimler sonunda, İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarınca ilçedeki yüzlerce çam ağacının kuruma nedenleri araştırılmaya başlandı.

İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Araştırma Müdürü Yüksek Mühendis Dr. Salih Parlak, Or. End. Yük. Müh. Mehmet Emin Akkaş, Orman Yüksek Mühendisi Muhammet Kılcı ve uzman ekip tarafından ilçede yapılan araştırmalarda, kurumuş bazı çam ağaçlarının kök ve gövdelerinden numuneler alındı.

İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Araştırma Müdürü Yüksek Mühendis Dr. Salih Parlak, kuruyan ağaçlara bakıldığında, gövdeden aşağıya doğru sütun şeklinde siyah renklemler görüldüğünü ve 50-70 santimetre toprak içine kadar devam ettiğini, sonra köklerin normal rengini koruduğunu söyledi.

Muhtemelen toprak kökenli aşağıdan yukarıya doğru iletim demetlerini etkileyen bir mantar türü olduğunu tespit ettiklerini belirten Parlak, "Tabi bu mantarın tür bazından teşhisini yapmak lazım. Mantar olduğu aşikar. Bu mantarın kültür ortamında ekimleri yapılıyor. Onların laboratuarda gelişmeleri sağlanıyor ve tanımları yapılıyor. Tahminen 2-3 haftalık bir süre içerisinde bu teşhis konabilir. Buna özgü geliştirilmiş ilaç varsa ilaçlı tedavi, yoksa kültürel önlemler. Yani ağaçların dip kısımlarının güneş görmesini sağlamak, köklerinin daha iyi havalanmasını sağlamak gibi kültürel önlemler alınabilir" dedi.

Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan M. Eryiğit, Gediz'de 260'dan fazla çam ağacında kuruma başlaması üzerine İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü araştırma ekibini çağırdıklarını, gelen uzmanlarca ağaçlardan numuneler alındığını ve Ege Üniversitesi laboratuarlarında yapılacak incelemeler sonunda gereğini yaparak ağaçları kurtaracaklarını söyledi.

Kurumanın sadece kızılçam ağaçlarında görüldüğünü belirten Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan M. Eryiğit, "Bizim için aldığımız eğitim dolayısıyla ve ormancı olmamız hasebiyle tek ağacın dahi önemi var. Bir ağacın bile kurumasına tahammül edemiyoruz. İnşallah hayırlı neticeler alırız diyorum."
İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Araştırma Müdürlüğü uzmanları, ağaç kökleri ve gövdelerden alınan numunelerin Ege Üniversitesi Laboratuarlarında inceleme yapıldıktan sonra mücadele şeklinin belirleneceğini bildirdiler.

Ağaçların kurumasına tahammül edemeyen vatandaşlarda, uzmanların yaptığı incelemelerin sonuç vermesini dört gözle beklediklerini ifade ettiler.
Kaynak: İHA