Belediye Başkanı Tatı Açıklaması

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun konuşma yaptığı Gölet Alanı'nda elektrik kesintisi için talimat vermediğini, ilçede genel elektrik kesintisi yaşandığını söyledi.

Tatı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yörükler Derneği yöneticilerinin bir süre önce Buca Gölet Alanı'nı şenlik düzenlemek üzere belediyeden istediğini anlattı.

Alanı, "siyasetçi konuk çağırmamaları" koşuluyla Yörükler Derneği'ne şenlik süresince tahsis ettiklerini dile getiren Tatı, şöyle konuştu:

"İki yıl önce de şenlik yaptılar ve siyasetçileri çağırdılar, orayı şov alanına çevirdiler. Ben de bu yıl 'Siyasi parti çağırmayacaksınız. Siyasetçi getirecekseniz ben de siyasi parti davet edeceğim' dedim. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun konuştuğu saatlerde ben de Kaynaklar'daki bir etkinlikteydim. Orada da elektrik kesildi.

Bakan konuşmasının tarafımızdan kesilmesi söz konusu değil, ilçenin bazı bölgelerinde bizden kaynaklanmayan kesinti yaşandı. Bakanın Buca Gölet Alanı'na geldiğini duydum. Bakan gelmiş, konuşma yapmış ve gitmiş. Ben de dernek yöneticilerine neden sözlerini tutmadıklarını sordum, alanı boşaltmalarını istedim."

Veysel Eroğlu'nun AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile konuşmasını "açık kalan" mikrofonlar sayesinde tüm kamuoyunun işittiğini de ifade eden Ercan Tatı, "Bakan, konuşmasında 'Ona cezasını verelim, iptal edelim onun şeyini' diyor. T.C. ibaresini kaldırmaya çalışan Bakan benim neyimi iptal edecek-" diye konuştu.

-"Ağır ifadeler, Belediye Başkanının ifadesidir"-

AK Parti İzmir İl Başkanı Akay da partisinin Karabağlar ilçe Başkanlığı'na atanan Erol Körüklü ve görevi devreden Kadir Uçar ile il başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Akay, Buca Belediye Başkanı Tatı'nın ilçesine gelen bir bakana karşı devlet adamlığı ciddiyetinden uzak davrandığını ifade etti.

Eroğlu'nun Emirdağlıların düzenlemiş olduğu Katmer Şenliği'ne katılmak ve Aliağa'daki tesislerin açılışı için İzmir'de bulunduğunu hatırlatan Akay, Buca ilçesi Cennet Vadisi'nde yapılan Katmer Şenliği devam ettiği sırada Buca Gölet Alanı'nda yapılan bir başka etkinlik olan Yörük Şenliği'ne de Bakanın davet edildiğini, etkinliğe kısa süreli uğradıklarını kaydetti.

Bakan Eroğlu'nun burada siyasi içeriği bulunmayan 5 dakikalık bir konuşma yaptığını aktaran Akay, şöyle konuştu:

"Kendisinin de bir Yörük çocuğu olduğunu ifade eden Sayın Bakanımız orada bulunanlara 'Seneye daha güzel bir mekanda size piknik yaptırmaya söz veriyorum' dedi.

Bu etkinliğe de bizzat zaman ayırarak katılacağını ifade etti.

Bize gelen bilgiye göre biz oradan ayrıldıktan sonra Buca Belediye Başkanı Sayın Ercan Tatı piknik alanına gelerek 'Burada AK Parti'nin şovunu yaptırıyorsunuz, bakanları getiriyorsunuz" diyerek başta Yörük dernekleri başkanı olmak üzere orada bulunanlara ağır sözler söylüyor.

Biz olaya Aliağa ilçesine gittiğimizde vakıf olduk. Bana olay intikal ettirildi. Ben de Sayın Bakanımıza olayı aktardım. Buna yaparken de bu mikrofonların açık olmasının azizliğine mi diyelim, bizim gafletimize mi bağlayalım- Veya basın mensubu arkadaşımızın biraz kurnazlığına denk gelerek böyle bir diyalog kamuoyuna yansıdı. Oradaki ifadelerin Buca Belediye Başkanına ait olduğunu altını çizerek söylüyorum. Oradaki ağır ifadeler Belediye Başkanının ifadesidir."

Emirdağlıların yaptığı pikniğe Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın da katıldığına işaret eden Akay, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı Buca ilçesine geldiğinde belediye başkanının da gelerek onu ağırlamasını beklediklerini, devlet adamlığı ciddiyetinin bunu gerektirdiğini dile getirdi.

Akay "Bizden sonra elektriklerin kesildiğini ve Yörüklerin de oradan uzaklaştırıldığını ifade ettiler. Burada mağdur olan hem Yörük dernekleri hem de gıyabında Sayın Bakanımız ve bizleriz. Biz Sayın Belediye Başkanından Sayın Bakanımızı 'Hoş geldin' diyerek karşılamasını ve ilçesinde ağırlamasını beklerdik. Bu olay sadece bugüne mahsus bir olay değildir. birileri AK Parti üzerinden Sayın Bakanlarımız üzerinden prim yapma gayreti içindedir. Bunlar ucuz siyaset anlayışıdır. Biz bunlara fırsat vermeyiz" diye konuştu.

"Bakan Eroğlu'nun tesisin kapatılmasına ilişkin basına yansıyan sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Akay, şu yanıtı verdi:

"Orayı Sayın Bakanımız Orman Genel Müdürlüğü'ne ait bir alan olarak tahmin etti. Tabii kendi sorumlu olduğu bir alanda da kendisine hakaret edilmesini hiç kimse kabul edemez. Sayın Bakanımız da bunu kabul etmedi. Biz araştırdık. Orası daha önce Sayın Cemil Şeboy'un belediye başkanı olduğu dönemde Buca Belediyesi'ne verilmiş. Dolayısıyla bu tesisi geri almak gibi bir şey yok ama Sayın Bakanımızın verdiği söz üzerine gelecek sene güzel bir piknik alanı gösterilecektir."

Akay, dernek başkanı ve orada bulunanların ifadeleri doğrultusunda Buca Belediye Başkanı Tatı'nın söylediği iddia edilen sözlerin tespitinin yapılabilmesi durumunda hukuki olarak gerekenin yapılacağını bildirdi.

Muhabir: Mustafa Yıldırım-Efsun Yılmaz

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
Kaynak: AA