Başkan Kocaoğlu, Minibüsçülerle Buluşltu

İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası’nın pikniğinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, minibüsçü esnafının İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım sistemine katılması için çalıştıklarını, yasa gereği ücretsiz ve indirimli taşınan yolcuların parasını kuracakları bir havuza aktaracaklarını, bu havuzdan minibüsçülerin de taşıdığı yolcunun parasını alacağını söyledi.

Başkan Kocaoğlu, Minibüsçülerle Buluşltu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca Kaynaklar’da Birlik Otel’de İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası’nın düzenlediği pikniğe katıldı.

İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Aytun Çıray, Mehmet Ali Susam ve CHP İl Başkanı Ali Engin’in de katıldığı piknikte, minibüsçülerin İzmir’deki toplum ulaşım sistemine dahil edilmesi konusu gündeme geldi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte üç yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım sistemine entegreyi sağlamak için çalıştıklarını, ancak 90 dakika içerisinde yasa gereği ücretsiz veya indirimli binen yolcudan zarar edecekleri için sistemi hayata geçiremediklerini belirtti.

Mutlu’dan sonra söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, minibüsçülerin de toplu ulaşım sistemine katılmasını sağlayacak çözüm yolu ilgili önemli açıklamalar yaptı.

ÖNCE ELEKTRONİK KART GELİYOR
Minibüsçü esnafının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 9 yıldır zarar görmediğini ve bundan sonra da kesinlikle zarar görmeyeceğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Minibüsçü esnafının kazanılmış haklarının kalıcı olması için ve bir statüye bağlanması için üç -dört senedir ciddi bir mücadele veriyorum. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Her ay bir mesafe katediyoruz. Kanunen serbest taşınanların ne kadar olduğunu belirleyebilmemiz için elektronik karta geçmemiz gerekiyordu. Bu konuda meslek grupları ile birlikte mutabık kaldık. 30 Haziran’a kadar bu iş halloluyor. Böylelikle yasa gereği ulaşımdan ücretsiz yararların sayısını, hangi meslek grubunda olduklarını tespit edebileceğiz. Sağlıklı düzenleme için buna ihtiyacımız var” diye konuştu.

PARAYI HAVUZDAN ALACAKLAR
Belediyelere verilen yasal görev çerçevesinde bazı meslek gruplarını ücretsiz, öğrencilerini de indirimli taşıdıklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Bizim istediğimiz bir havuz kurmak. Bu havuzda metro, ESHOT, İZBAN, İZULAŞ, İZDENİZ’in yanı sıra minibüsçüler de yer alacak. Minibüsçüler anlaştığımız bedel üzerinden bu yolcuları taşıyacak. Çünkü yasa minibüsçüye ücretsiz taşıyacaksın demiyor. İç İşleri Bakanlığı’na, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na yazı ile başvurduk. Elektronik biletle elde edeceğimiz bilgiler Ağustos ayında elimizde olur. O zaman ben her ay ‘şu meslek grupları için şu kadar parayı ulaşım havuzuna koyuyorum’ diyebileceğim. Ulaşım havuzuna parayı koyma yetkisini aldığımız zaman herkesin hakkını vereceğiz. Bunu yaptığımız zaman minibüsçülerin çalışma süresi en az 30-40 yıl uzayacak Bizim hedefimiz de bu” dedi.

Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı;
“Ben hepinizin minibüsleri nasıl aldığınızı biliyorum. Minibüsçülerin zayıflatılması, yok edilmesi adalete ve insanlığa sığmaz. Bu bilinçle İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası ile birlikte bu işi çözmek için uğraşıyoruz. Bunu başaracağız”
İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Taner Uğuz, Başkan Kocaoğlu ve bürokratlarının desteğiyle sorunlarının en az seviyeye indiğini belirtti.

Uğuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na konuşmasının ardından plaket takdim etti.
Kaynak: İHA