Arınç'tan Reyhanlı'daki Patlama Yorumu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan bombalı saldırılara ilişkin değerlendirmede bulunarak; “Reyhanlı’nın seçilmesinin önemli bir noktası var.Orası Sünni Arapların yaşadığı bir yerdir” dedi.

Müstakil Sanayiciler Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi tarafından Hilton Oteli’nde düzenlenen ‘2023 Yolunda Engellerin Hoşgörü ve Diyalog Zemininde Çözümleri’ konulu konferansa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldı.

Konferansta İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile dernek üyeleri ve partililer de hazır bulundu.

MÜSİAD’ı kendi çizgisinde ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayan bir dernek olarak yorumlayan Arınç; “MÜSİAD’ı takdirle izliyorum. Başka türlü yorumlayanlar da var ama gerçek ismi budur. Özellikle sanayici ve meslek adamlarının bu gelişmedeki payları, düşünceleri ve farklı bakış açılarına şahidim. Kendi çizgisinde emin adımlarla ilerliyor. Birbirini seven, birbirine güvenen kitle bugüne kadar sapmadılar, tavizsiz bir şekilde ilerliyorlar” dedi.

GÖZTEPE’YE ‘DÜŞMEZ KALKMAZ BİR ALLAH’ YORUMU
PTT 1.Lig’de Göztepe’nin, TKİ Tavşanlı Linyitspor’a 1-0 mağlup olması ile küme düşmesini de değerlendiren Arınç üzüldüğünü belirterek; “ Ben eskiden bu kadar futbolla ilgilenir miydim? Bilmem ama, Meclis Başkanı iken Manisapor süper lige çıktığında sevinmiştim, sonra Bursa’dan milletvekili seçilince Bursasporu takip ettim. Göztepe’nin küme düşmesi yani biz Manisalılar olarak Göztepeyi geçmişten bu yana takip ederdik. Düşmez kalkmaz bir Allah. Ümit ederiz ki bundan sonraki çabalarında daha başarılı olurlar. Bütün ümidim İzmir takımını süper ligde görmek. Bir takım mutlaka güzel İzmir’i temsil etmeli” diye konuştu.

İZMİR VALİSİNE ÖVGÜ
Valiler Kararnamesi Hükmü ile İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın Diyarbakır’a atanacağını hatırlatan Arınç, Kıraç Adana Valiliği görevinden bu yana tanıdığını ifade ederek; “ İzmir’de de başarılı çalışmalarından takip ediyorum Devlet onuru almış, vakur, ciddi bir insan. Biz idarecilerde böyle özellikleri ararız. İnsanlar arasında adaleti gözeten bir insan. Bir küçük olumsuz söz bile duymadım. Kendilerini takip ediyorum. Coğrafi bakımdan birbirine uzak görünse de Diyarbakır’ın da kendine özgü değerleri var. Diyarbakır adına istifade edinmek istendiğini şahsen düşünüyorum. Önemli olan bir insanın arkasında mutlaka hakkında güzel

HÜKÜMETİN ÖNCELİĞİ EXPO
İzmir’in EXPO 2020 adaylığını hükümetin öncelikli çalışma konu olarak belirlediğini açıklayan Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakan Erdoğan’nın kabinede yer alan isimlere özellikle yurt dışı gezilerinde talimat verdiğini ve yazılı teyitler alma hususunda girişimlerde bulunduklarını söyledi.

İzmirlilere seslenen Arınç şu sözler ile konuşmasını sürdürdü: “EXPO 2020’yi Türkiye alacaksa bunu gücü ile alacak, saygınlığı ile alacak. İzmir’de yaşayanlar öncelikli olarak şunu bilsin ki: EXPO hükümetimizin öncelikli çalışmaları arasında yer alıyor.”

“AKİL DEĞİLİM”
Söz konusu konferansı akil insanlar çatısı altında gerçekleştirmediklerine açıklık getiren Arınç; “ Konu aslında çok kapsamlı bir konu. Bunu saatlerce konuşmaya kimsenin vakti de tahammülü yok. Bir kere yaptığımız bu toplantı akil insanlar toplantısı değildir. Ben de onlardan biri değilim. Onlara da çok saygı duyuyorum. Ama ben şüphesiz, ben öyle bir görev kapsamında bu ziyareti yapmadım. Geçmişten bu yana epey de kıdemli bir siyasetçiyi. Belki bir taşra siyasetçisi olarak girdim. Çözüm sürecini çok merak ettiğini biliyorum. Aklıma gelenli sizlere söyleyeyim.

REYHANLI YORUMU
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 46 kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan patlamalara ilişkin açıklamada bulunan Arınç, ilçenin özel olarak seçilmesinin bir gerekçesi olduğunu aktararak konuşmasını şu sözler ile sürdürdü: “ İki güçlü paylayıcı şehrin en işlek yerinde alçakça, kahpece bir saldırı var. Yurttaşımız demem gerekir Ama dördünün Suriyeli olduğu tespit edilmiştir. Hayatlarını kaybetmişlerdir. Kimliklerin tespit edilmesinin ardından da gömülmeye başlandılar. Çok tahribat var. Çevredeki tüm işyerleri, binalar tahrip olmuştu. Cilvegözü’ndeki saldırıda hayatlarını kaybedenlerin de failleri tespit edildi. Cezaevindeler. Davaları bugünlerde başlayacak. Reyhanlı’nın seçilmesinin önemli bir noktası var. Orası Sünni Arapların yaşadığı bir yerdir. Bugüne kadar da hem sığınmacı gelmiş, hem de hali vakti yerinden olanlar gelip gelirleri ile kiraladıkları evlere yerleşmişlerdir. Suriye’de 350 bin kişi sığınmacı konumunda vatandaş var. Son katliamlar alçakça öldürüldüklerini gösteriyor. Hatta bunların fotoğraflarını görmek, duymak bile azap veriyor. Suriye’deki olaylar üçüncü yılına girdi. Yönetim kendi halkını öldürmekten tereddüt etmiyor. Siyasi, politik ve jeopolitik olan yaraları saracağız, ölenlerin acısını üzerimizde taşıyacağız. Bir an evvel önce silahların susması şiddetin susması ve demokratik yola geçişi hep birlikte izleyeceğiz.”
Kaynak: İHA