Bakanlardan ortak açıklama: 9 kişi gözaltına alındı, İtiraf da ettiler

Başbakan Yardımcısı Atalay, Reyhanlı'daki patlamalarla ilgili 9 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Atalay, patlamalarda 46 kişinin öldüğünü, 35'inin Türk olduğunu kaydetti.

Bakanlardan ortak açıklama: 9 kişi gözaltına alındı, İtiraf da ettiler
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Vali Mehmet Celalettin lekesiz ile Hatay Havaalanı'nda Reylanlı'daki patlamalara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Reyhanlı'daki olayın 2 ayrı araca yüklenmiş çok miktarda bombanın patlatılmasıyla meydana geldiğini anlatan Atalay, şunları söyledi:

'Cumartesi günü meydanın yoğun olduğu bir vakit. Maalesef Reyhanlı'da çok sayıda vatandaşımız bundan etkilendi. Şu ana kadar 46 vatandaşımız bu patlamadan dolayı hayatını kaybetti. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz; ailelerine, yakınlarına, Hatay'a, Reyhanlı'ya ülkemize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımız var, bunların burada olanlarını ziyaret ettik. Yoğun bakımda olanları var. Durumu ağır olanları var. hayatını kaybedenlerin 38'inin kimlikleri belirlendi. 35'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 3'ü Suriye vatandaşıdır. Diğerlerinin kimlik tespitiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.'

9 gözaltı

Atalay, yaralıların sağlık kurumlarına yetiştirilmesi için ülkenin tüm imkanlarının seferber edildiğini dile getirerek şöyle devam etti:
'Hastanelere, büyük kentlere, İstanbul'a, Ankara'ya yaralıların sevki yapıldı. Bir yandan da teknik ekiplerimiz güvenlik birimlerinin olaylarla ilgili çok yoğun olay yeri inceleme, olayı aydınlatma çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Akşam açıklamıştım ilk verileri. Suriye istihbaratıyla irtibatlı bir terör örgütünün bu konuyla ilgisi tespit edilmiş ve kişiler de belli oranda tespit edilmiştir diye. İçişleri Bakanımız konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verecek. Şu ana kadar da bu kişilerden 9'u gözaltına alınmış durumda. Kendi ifadeleriyle, itiraflarıyla da bunlar büyük oranda belirlenmiş oldu.'

İçişleri Bakanı Muammer Güler


İçişleri Bakanı Muammer Güler de yaptığı açıklamada, patlamada 735 iş yeri, 62 araç, 8 kamu binası ve 120 konutta hasar oluştuğunu, olayla ilgili 9 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Saldırının amaçlarının ne olduğunu vatandaşların bildiğini dile getiren Güler, şunları söyledi:

'Bunun amacı, hedefi; yöneldiği insanlar itibariyle ülkemizin huzur ortamına darbe vurmak, hem de yürümekte olan çözüm sürecini provoke etmek. Buradaki insanları karşı karşıya getirme amacı güdüyor. Açıkça ifade ediyorum, El Muhaberat ile yakın ilişkide olduğunu ve isimlerini bildiğimiz örgüt tarafından yapılmıştır. Tüm ekiplerimizin sabaha kadar yürüttüğü çalışma neticesinde 9 kişi gözaltına alındı. Bunlardan bazıları keşif yapan, bazıları araçları saklayan kişiler. Dünden beri çeşitli manipülasyonlarla olay başka örgütler tarafından üstleniliyormuş gibi ortam yaratılmaya çalışıldı. Amaç buradaki insanları karşı karşıya getirmek.'

Her türlü hasar karşılanacak

Hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra her türlü hasarın karşılanacağını kaydeden Güler, olay yerindeki araştırmalar ve incelemelerin sürdüğüne işaret etti.

Bakan Güler, olayın tüm yönleriyle incelendiğine dikkati çekerek 'Bu olaya karışan araçlardan birinin plakası tespit edilmiştir. Halkımız, oynanmak istenen oyunun farkına varsınlar' diye konuştu.
Kaynak: AA