Hızlı Tren" Proje Çalışması Yapıldı

Gümüşhane Üniversitesi'nde, "Doğrusal Hareketli Motor-Hızlı Tren" proje çalışması gerçekleştirildi.

Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Bölümü Öğretim Görevlisi Özcan Otkun, Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sefa Akpınar danışmanlığında, altyapı çalışmalarıyla birlikte yaklaşık 4 yıl süren, "Doğrusal Hareketli Motor-Hızlı Tren" doktora çalışmasını tamamladı.

Otkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde hızlı tren projelerinin öneminin gitgide arttığını belirterek, bu nedenle doktora çalışmasını bu alanda gerçekleştirdiğini söyledi.

Hızlı trenlerin dünyada 4-5 çeşit kontrol sistemleri ile yönetildiğini ifade eden Otkun, "Bunlar arasında bulanık mantık sistemi, genel algoritma gibi çeşitli sistemler var. Ben ise yaptığım çalışmada yapay sinir ağı ile denetim yöntemini kullandım. Yapay sinir ağı denetimi dünyada pek çok alanda kullanılıyor ancak hızlı tren sistemlerinde kullanılmamış. Bu çalışma sayesinde hızlı trende kullanmış olduk" dedi.

Otkun, çalışmayı gerçekleştirmek için yaklaşık 15 bin lira harcayarak, laboratuvarda 4 metrelik hızlı tren prototipi hazırladığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Hazırladığımız program sayesinde hızlı trenin istediğimiz hız ve sürede mesafe kat etmesini sağlıyoruz. Böylece hızlı trene akıllı sistemi monte etmiş olduk. Bu sistem dönen motorun hızını ayarlamada kullanılmış ancak doğrusal hareket yapan da kullanılmamış. Bu çalışmayla doğrusal harekette de kullanılmış oldu."

Muhabir: İbrahim Özdemir

Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
Kaynak: AA