Süryaniler Zorla Çıkarıldıkları Köylerine Dönmek İstiyor

Belçika’da yaşayan Süryani vatandaşlar, terörle mücadele çerçevesinde boşaltmak zorunda kaldıkları köylerine dönmek için talepte bulundu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç’a sorunlarından söz eden Süryani vatandaşlar, dönmeleri noktasında Türkiye’den güzel işaretlerin verildiğini ancak somut adımlar beklediklerini ifade etti.

. Bir dizi temas için Belçika’da bulunan Kemal Yurtnaç, Süryani vatandaşların yoğun yaşadığı Mechelen şehri yakınlarındaki Bet Hesana adlı Süryani derneğini ziyaret etti. Yurtnaç’ı çok sıcak karşılayan Belçika’daki Süryani vatandaşlar, bazı sıkıntılarını da dile getirme fırsatı buldu. Belçika’daki Süryani Topluluğu adına konuşan Peder Süleyman Öz, Türkiye hükümetinin son yıllardaki çalışmalarından büyük memnuniyet duyduklarını ve Süryani topluluğu olarak cumhuriyetin ilanından bu yana ilk kez bu denli değer gördüklerini aktardı. Yurtnaç ise Türkiye’deki çok dinli, çok dilli ve çok kültürlü düzenin korunmasının devletin görevi olduğunu hatırlattı. Hıristiyanlığın, Yahudiliğin ve Müslümanlığın Cenab-ı Hak tarafından gönderildiğini vurgulayan Yurtnaç, böyle bir durumda ayrımcılık yapmanın mümkün olmadığını da belirtti.

"ATALARIMIZIN TOPRAKLARINA DÖNMEK İSTİYORUZ"

Süryani Pederlerinden Musa Yaramış, Türkiye ile gönül bağlarını koparmadıklarını ve koparma niyetlerinin de olmadıklarını aktardı. Yaramış, “Günü geldiğinde babalarımızın toprakları olan Türkiye’ye dönmek istiyoruz.” dedi.

Yaramış, Türkiye’de devam eden demokratik çözüm sürecinden de çok memnun ve umutlu olduklarını; Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘geri dönün’ mesajından da büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Musa Yaramış, tatmin edici somut adımların atılması durumunda Türkiye'ye dönebileceklerini belirtti.

Peder Süleyman Öz ise yıllar önce topraklarından kovulduklarını ve geri döndüklerinde nereye döneceklerini bilmediklerini ifade ederek, “Güzel işaretler veriliyor ancak dönmemiz için somut adımlar istiyoruz.” dedi.

Kemal Yurtnaç ise dönüşlerin olması için gerekli desteklerin verileceğine dair söz verdi.Ziyarette Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay, Anvers Başkonsolosu Deniz Çakır ve Bet Hesana Derneği Başkanı İshak Sagman da hazır bulundu .