Cuma Vaazında Kalp Masajını Uygulamalı Anlattı

Zeytinburnu'nda Doç. Dr. Mutl Vural, cuma namazı öncesi kalp masajının önemi anlatıldı.

Cemaate kalp krizi geçiren birine nasıl müdahale edileceğini bir maket üzerinde uygulayarak gösteren Vural, ilk yardım konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Teknik Oto Sanayi Sitesi'ndeki Çinili Cami’de imamı Ahmet Yüter birbirinden farklı projelere imza atıyor. Caminin bu haftaki konuğu Doç. Doktor Mutlu Vural oldu. Mutlu Vural, cuma namazı öncesi cemaate kalp masajının ve ilk müdahalenin önemini anlattı. Uygulamalı olarak bir maket üzerinde kalp masajının nasıl yapıldığını gösteren Vural, Türkiye’de 5 milyona yakın kalp hastasının bulunduğunu ve her yıl bu hastalardan 150 bin kişinin kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Türkiye’de hastane dışındaki kalp durmalarında hayatta kalma oranının diğer ülkelerde ve dünya ortalamasına göre çok düşük olduğuna dikkat çeken Vural, “Toplumumuzda ilk yardım bilincini geliştirmek istiyoruz. Bugün cami cemaatine hem konuyu anlatacağız hemde uygulamalı kalp masajı yapacağız. Her kalp krizi doktorların önünde yada sağlık çalışanlarına yakın olmuyor. Çok küçük bilinçli müdahaleler bir insan hayatının kurtarılmasına vesile oluyor. Ani kalp durmasında her geçen dakika kişinin yaşama şansı azalıyor. Bu süre zarfında sağlık çalışanlarının olay yerine ulaşması her zaman mümkün olmuyor. Bu nedenle kalp krizi geçiren kişinin hayatta kalması yanı başındaki insanın bilinçli müdahalesine bakıyor. Burada da cemaatimize hem kalp krizinin belirtilerini anlatıp nasıl bir ilk yardım müdahalesi yapılacağını göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

Çinili Cami imamı Ahmet Yüter, projelerine her cuma aralıksız devam ettiklerini ve bu haftaki konuyu kalp sağlığı olarak belirlediklerini ifade etti.

İnsanların ne kadar sağlıklı olursa iş, inanç ve aile hayatında da o kadar mutlu olacaklarına dikkat çeken Yüter şöyle konuştu: “İnsanların inancını yaşaması da hayatını yaşaması da sağlığa bağlıdır. Bugün kalp projemizi cemaatimizle paylaşacağız. Doktorumuz camimize gelerek burada kalp krizi konusunda bilgilendirdi. Kalp krizinin insanı ne zaman yakalayacağını bilemeyiz. Ne kadar bilgilenebilirsek bu bizim iyilik, sevap bakımından insani ve imani ilişkilerimizi geliştirmek için fayda sağlayacaktır.”Kendisinin de kalp hastası olduğunu belirten cami cemaatinden Rızvan Sarıoğlu, bir kalp krizi anında neler yapılmalı ve nasıl müdahale etmek gerektiğini öğrendiklerini söyledi.

Sarıoğlu, “Bizim oralarda bir kişi kalp krizi geçirdiğinde öldü deyip hemen uzatırlar. Oysa doktorumuzunda dediği gibi p tip hasta 5 dakika daha yaşar. Ama eğer bilmeyen biri yoksa ve kalp masajı yapılamasa hasta kaybedilir. Bizde bunu öğrenmek için buradayız.” dedi.

Doktor Vural’ın anlatımının ardından cami imamı Ahmet Yüter, manken üzerinde kalp masajı yaptı. Cemaat Yüter’in kalp masajı yapmasını dikkatle izledi .