Kaymakam Buhara'dan 'Yunus Emre ve Hoşgörü' Konferansı

Kütahya'nın Emet Kaymakamı ve Hisarcık Kaymakam Vekili Hüdayar Mete Buhara, Hisarcık Meslek Yüksek Okulu’nda “Yunus Emre ve Hoşgörü” konulu bir konferans verdi.

Kaymakam Buhara'dan 'Yunus Emre ve Hoşgörü' Konferansı
Meslek Yüksek Okulu amfisinde öğrencilerle buluşan Kaymakam Hüdayar Mete Buhara, Yunus Emre'nin toplum hayatına önemli katkılarda bulunmuş, hayatını kaybedeli yaklaşık 700 yıl olmasına karşın hala şiirleri, söylevleri ve felsefesiyle insanlarla beraber olmaya devam eden büyük zatlardan biri olduğunu belirtti.

Yunus Emre'nin, 13. yüzyılda karışıklıkların zirveye çıktığı bir dönemde yaşadığını, insanlara sevgiyi, hoşgörüyü, kusurları bağışlamayı ve birlik olmayı öğütleyerek Anadolu'da birliğin kurulmasında önemli görevler yaptığını anlatan Buhara " Yunus Emre’nin yaşadığı asır oldukça karışık dönemdir. Selçuklu’nun son zamanı, Anadolu beyliklerinin yeni yeni kurulmaya başladığı dönemler ve Moğol baskısının yoğun hissedildiği bir dönem. Dolayısıyla hem fakirlik var, hem siyasi kargaşa var, hem de düzen yok. Bu karışıklık nedeniyle hayat adeta zindan olmuş, insanla da yaşama aşkı ve azmi kalmamıştır. Yunus Emre bu karışık dönemde ortaya çıkmış ve insanları dinin manevi ve huzur verici ortamında teselliye çalışmıştır. Yunus Emre’nin bu dönemde insanlar arasında köy köy köy, şehir şehir dolaştığı, hatta Konya’ya giderek Mevlana Celaleddin Rumi’nin sohbetlerine katıldığını ve ondan övgüyle bahsettiğini şiirlerinden anlamaktayız. Yunus Emre bir gönül adamıdır. Aslında günümüzde bizim ve bütün dünyanın ihtiyaç duyduğu hoşgörüyü söylevlerinde barındıran ve evrensel bir bakış açısı olan insandır. Yunus için insan en değerli varlıktır. Hele ki insanın gönlü her şeyin üzerindedir. Çünkü Yunus Allah sevgisinin insanın gönlünde olduğunu bilir, bu nedenle insan gönlüne Allah’ın mekanı olarak bakar. Bugünkü büyük devletlerin çıkar ve menfaat çatışmaları içerisinde insanlık dışı uygulamaları düşünüldüğünde Yunus’un söylevine bugün itibarıyla ne kadar çok ihtiyaç duyduğumuzu herhalde takdir ediyorsunuzdur” diye konuştu.

Konferansın sonunda Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Hüseyin Yılmaz tarafından Kaymakam Hüdayar Mete Buhara’ya plaket verildi .
Kaynak: İHA