İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinin Karaciğer Nakli Ekibine, Bininci Nakil Dolayısıyla Törenle Başarı Belgesi Verildi

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinin karaciğer nakli ekibine, bininci nakil dolayısıyla törenle başarı belgesi verildi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Malatya Valisi Vasip Şahin, kentin kayısının yanı sıra karaciğer nakliyle adını duyurmasını gururla izlediklerini belirtti.

Nakil ekibini tebrik eden Şahin, kentin tarımın yanında sanayi ve sağlık turizmini önceleyerek, bu anlamda bir üs olacağını ümit ettiklerini söyledi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ise İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezinin adının anılmasıyla, iki devlet adamının isimlerinin zikredildiğini belirterek, üniversite ve tıp merkezinin marka olmayı hak ettiğini vurguladı.

Anadolu'nun ortasında, bilimin ışığını bütün dünyaya yansıtan, bu büyük organizasyonu başarıyla gerçekleştiren karaciğer nakli ekibini kutlayan Kafkas, "Türkiye, 16. büyük ekonomi haline geldi. Artık bize biçilen küresel aktör olmayı çoktan geçmişiz ve dünyanın önemli, itibarlı bir ülkesi haline gelmişiz" dedi.

Türkiye'nin, sağlık alanındaki çalışmalarla Dünya Sağlık Örgütü tarafından rol model gösterildiğini kaydeden Kafkas, İnönü Üniversitesinin de başarısıyla göz doldurduğunu söyledi.

Karaciğer nakli ekibinin başarısına değinen Kafkas, Galatasaray'ın yıllar önce UEFA Kupası'nı kazandığını, günümüzde ise UEFA Avrupa Ligi'ndeki başarılarından dolayı Fenerbahçe'yi kutladıklarını belirterek, "Eskiden dünya başarılarıyla övünülecek çok da fazla işlerimiz olmuyordu. Son yıllarda bunu memnuniyetle görüyorum. Çok kolay geliyor belki birilerine bu; dünyada ikinci, Avrupa'da ve Türkiye'de birinci olmak ama bu futbola falan benzemiyor. Onun için bu başarı çok anlamlı, önemlidir. Üstelik Malatya'nın katma değerine büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

Türkiye'nin organ nakli konusunda altyapıda ciddi başarı sağladığını dile getiren Kafkas, 2002'de 23 olan böbrek nakli merkezinin bugün 61'e, karaciğer nakil merkezi sayısının 18'den 35'e, akciğer nakil merkezi sayısının ise 6'dan 9'a çıkarıldığını belirterek, "Türkiye'nin artık nakil merkezi ihtiyacı yoktur çünkü nakil merkezlerimiz yüzde 50 kapasitenin altında çalışmaktadır" ifadesini kullandı.

Canlıdan canlıya nakilde Türkiye'nin dünya birincisi olduğunu vurgulayan Kafkas, organ bağışı konusunda ise sıkıntılar yaşandığını söyledi.

-"Organ naklinde altyapı problemimiz yok"-

Kafkas, tüm kanaat önderlerinden, akil insanlardan, organ nakli konusunda Türkiye'de farkındalık oluşturmak için katkı vermelerini istedi.

Organ bağışında aileleri eğitmeyi düşündüklerini belirten Kafkas, "22 bin 724 insanımız organ nakli bekliyor. Türkiye, artık güvenilir Organ Nakli Koordinasyon Merkezi'ne sahip. Güven konusunda dünya standartlarından daha iyiyiz. Uçaklarımızla, ambulanslarımızla, 19 helikopterimizle organ naklinde inanılmaz bir altyapı geliştiriyoruz. Organ naklinde altyapı problemimiz yok. Organ naklinde dünyada marka çok değerli hocalarımız var. Teknolojik altyapımız ve organ nakli merkezlerimizin yeterliliği fevkalade iyi, yalnız donör noktasındaki bu eksiğimizi gidermeliyiz" diye konuştu.

Herkesi organ nakli konusunda duyarlı olmaya çağıran Kafkas, ''Birilerinin canına can katmak adına cenazelerimizi esirgememeliyiz" ifadesini kullandı.

-Nakil ekibine başarı belgesi verildi-

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik de Anadolu çocuklarının yüreklerini katarak ülke sevdasıyla önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

Karaciğer naklinde özellikle risk gruplarında yüzde 85 başarı yakaladıklarını belirten Çelik, "Bu işin esasında, sevgi, kardeşlik, üniversiteyi ideolojik olmaktan çıkarıp idealist üniversite yapmak vardır" dedi.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz da bininci karaciğer naklini 9 Nisan'da gerçekleştirdiklerini, bugün itibariyle de bu yılın 100. nakil ameliyatını yapacaklarını dile getirdi.

Nakillerde başarı oranlarının yıllara göre arttığını ifade eden Yılmaz, hastalarının yüzde 84'ünün sağlıklı bir şekilde evlerine döndüğünü belirtti.

Turgut Özal Tıp Merkezinde karaciğer nakillerine 2002 yılında başladıklarını anlatan Yılmaz, nakilleri başlatan ve geliştiren eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'na teşekkür etti.

Karaciğer naklinde dünyanın başkenti olmadaki kararlılıklarını vurgulayan Yılmaz, hastaların helikopterle merkezlerine ulaştırılmasına destek veren 2. Ordu Komutanlığı yetkililerine, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çelik'e ve iş adamı Ahmet Çalık'a teşekkürlerini iletti.

Konuşmaların ardından Yılmaz ve ekibinin, Kayseri'den gelen ve karaciğerindeki sorunlar nedeniyle beyninde hasarlar oluşan Kadri Demirtaş'a 35 yaşındaki oğlundan alınan karaciğerin nakil operasyonu, canlı olarak gösterildi.

Nakil olan bazı hastalarının duygularını paylaştığı törende, Rektör Çelik, Prof. Dr. Yılmaz'a bininci nakil plaketi, üstün başarı belgesi ve 50 bin liralık teşvik ödülü verdi.

Malatyalı İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Çalık adına Şaban Taçyıldız da Yılmaz'a bir ödül takdim etti.

120 kişilik karaciğer nakli ekibine başarı belgelerinin verildiği törene, AK Parti Malatya milletvekilleri Mücahit Fındıklı ve Ömer Faruk Öz, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Burhanettin Aktı ve çok sayıda bürokrat katıldı.

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA