Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Mehmet Kumcağız - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Yerleşkesi'nde farklı noktalara hareket sensörlü ve hız algılayan 81 güvenlik kamerası yerleştirilmesinin ardından, kampüs içerisindeki trafik kazaları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 23 azaldı.

OMÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Kerem Erzurumlu'nun tasarladığı sistemle, 81 kamera yerleştirilen Kurupelit Yerleşkesi'nde trafik kazalarında azalma oldu. Hız sınırını aşanları da tespit eden sistemle, trafik kurallarına uymayan sürücülere ceza yazılmaya başlandı.

Dr. Erzurumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri özel bir sistem ve yazılım sayesinde, bir kameradan aynı anda birçok görüntü ve bilgi elde edildiğini söyledi.

Yaklaşık 3 ay önce sistemi kampüse yerleştirerek aktif hale getirdiklerini belirten Erzurumlu, "Kameralar aynı zamanda hız algılayıcı olarak da kullanılıyor. Yerleşke içine giren bir aracın girdiği nokta ile geçtiği noktalar arasındaki hızı ölçülüyor. Gittiği mesafenin ortalaması otomatik olarak hesaplanıyor. Söz konusu araç hız limitinin üzerinde ise otomatik plaka tanımlama devreye girerek aracın plakasına odaklanıyor ve ilgili birimlere veri akışında bulunuyor" dedi.

Erzurumlu, sistemin faydasını görmeye başladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kameralı sistemin devreye girdiği son 3 ay ile geçen yılın aynı dönemini karşılaştırdık. Kaza sayısının 64'ten 49'a düştüğünü tespit ettik. Bu rakamlar, henüz güvenlik sistemi tam olarak bilinmediği halde kaza sayısında yüzde 23 azalma olduğunu gösterdi. Mart ayı içinde 412 araç aşırı hız ihlali yaptı. Araç sahiplerine gerekli cezai işlemler uygulandı. Sistem, Samsun Emniyet Müdürlüğü'ne de bağlı. Yerleşke içinde hız limiti saatte 50 kilometre. Bu limiti geçen sürücüler otomatik olarak emniyete bildiriliyor ve araçlarına gerekli cezai işlem uygulanıyor.''

-"Kuralları üç kez ihlal eden araçlar yerleşkeye alınmıyor"-

OMÜ Güvenlik Müdürlüğü birimi içinde kurdukları görüntü merkezinin 24 saat kesintisiz ve kaliteli görüntü kaydı yaptığını anlatan Erzurumlu, tamamen üniversitenin kendi imkanları ve kaynakları ile dışa bağımlı kalmadan geliştirilen sistemin, şehir MOBESE sistemlerine göre oldukça düşük maliyetle oluşturulduğunu söyledi.

Dr. Erzurumlu, sistemin örnek bir proje olduğunu ve kimseye tolerans tanımadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Sistem, Kurupelit Yerleşkesi ile 40 bin dönümlük alanın izlenmesine olanak sağlıyor. Yerleşke içine giren ve hız limitini geçen araca otomatik olarak hız uygulaması cezası kesiliyor. Aynı araç farklı gün ve zamanlarda da olsa üç kez bu ihlali gerçekleştirdiği belirlenince otomatik olarak sistem tarafından tespit ediliyor. Güvenlik birimlerimiz de bu aracın bir ay boyunca yerleşke içine girmesine izin vermiyor. Araç sahibinin rektör, rektör yardımcısı, dekan ya da öğretim üyesi olması bir anlam taşımıyor. OMÜ Trafik Komisyonu böyle bir karar aldı ve karar kesintisiz uygulanıyor."

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA