Patent Haklarının Korunmasına İlişkin Tasarı Görüşüldü

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, Türkiye'de ilaç patentinin fiilen gerçekleştiğini ancak bunun incelenmesinin yapılmadığını söyledi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, patent haklarının korunmasına ilişkin KHK'da değişiklik öngören kanun tasarısı, tali komisyon olarak ele alındı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, tasarıda sağlığı direkt ilgilendiren ilaç patenti ile ilgili düzenleme olması nedeniyle komisyonun toplandığını, ancak Sağlık Bakanı ya da müsteşarının komisyonda yer almadığını söyledi.

''Siyasi olarak kimi muhatap alacağız-'' diyen Özel, toplantıya ara verilmesini ve Sağlık Bakanlığı'nın temsilinin sağlanmasının istedi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, toplantıya hükümet adına katılan bürokratların karar alma yetkilerinin olmadığını belirterek, ''O zaman biz de danışmanlarımızı gönderelim buraya. Bize siyasi muhatap bulun. Burada karar alıcı yok'' diye konuştu.

AK Parti'li Mehmet Domaç ise tasarının fikri mülkiyet ve sınayi haklarının korunması ile ilgili olduğunu, konunun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini, söz konusu Bakanlığın da komisyonda üst düzey temsil edildiğini kaydetti.

Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar, tasarının tali olarak komisyonlarına sevk edilmemesine rağmen, kendilerinin talep de bulunarak tasarıyı komisyonda görüşmek istediklerini, bunun, tasarıya verdikleri önemin göstergesi olduğunu vurguladı. Ünüvar, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yurt dışı ziyareti nedeniyle katılamadığını, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın da üst düzeyde komisyonda temsil edildiğini belirtti.

-''Yeterli uzman dahi yetiştirebilmiş değiliz''-

Tasarının tümü üzerinde söz alan Domaç, Türkiye'de öncelikle düşük kalitede patentlerin önüne geçilmesi ve inceleme uzmanlarının sayısının artırılması gerektiğine işaret etti. Domaç, ''Türkiye'de ilaç patenti fiilen gerçekleşse bile bunun incelenmesi yapılmıyor. Patent Enstitüsü 1994 yılında kuruldu. Şimdiye kadar geçen zamanda patentlendirdiğimiz moleküllerde gerçek patent yok. Bu acı durum. 18 yılda bunu inceleyebilecek yeterli uzmanlarımızı dahi şu anda yetiştirebilmiş değiliz'' dedi.

Özgür Özel de Türkiye'de ilaçlarda patent konusunda sağlıklı bir düzenleme olmadığını, bunun sektörü etkilediği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu'na da maliyet getirdiğini ifade etti.

Özel, şunları söyledi:

''Türkiye'de ilaçlar için 20 yıl patent veriliyor. Bu sürenin bitmesine yakın bir dönemde birileri o ilacın sadece tuzunu değiştiriyor ve yeniden patent alıyorlar. 'Bir 20 yıl daha bu ilacı ben üreteceğim' diyor. Dolayısıyla yerli eş değeri bunun karşısına çıkamıyor. Kalitesiz patent uygulamalarına karşı mahkemeye gidiyorsunuz 10-11 yıl sürüyor. Tasarıda yapılan düzenlemeyle aslında bu süre 2-3 yıl daha uzatılıyor. Birileri 'molekülün ucuna kuş kondurdum' dediğinde 15 yıl bekleyeceksin, sonra 'Haklısın pardon' diyecekler.''

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, tasarı hazırlandığını, ilgili tüm sektörün temsilcilerinin dinlendiğini ve düzenlemelerin uzlaşı içinde yapıldığını dile getirdi.

Tasarıyla incelemesiz patent sisteminin kaldırıldığını, patent verme ve mahkeme sürelerinin kısaltıldığını ifade eden Asan, kaliteli bir patent sisteminin getirildiğini söyledi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi. Komisyonda, tasarının yalnızca ilgili maddelerinin görüşülmesi kararlaştırıldı.

Komisyon Başkanı Ünüvar, daha sonra belirlenecek bir tarihte, Sağlık Bakanı Mehmet Müzzinoğlu'nun da katılımıyla devam etmek üzere toplantıyı kapattı.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA