Mersin’de Dolu Felaketi

İçel’de şiddetli dolu yağışı felakete yol açtı.

Merkez Mezitli ilçesine bağlı köylerde etkili olan dolu yağışı nedeniyle binlerce kanatlı hayvan ile 35 büyük ve küçük baş hayvan telef oldu, çok sayıda ev ve hayvan çiftlikleri ile ekili arazi zarar gördü.

Akdeniz Bölgesi’nde etkili olan olumsuz hava koşulları dün akşam İçel merkez ve köylerini de etkisi altına aldı. Şiddetli rüzgar ile başlayan kar ve dolu yağışı, kentin yüksek kesimlerindeki köylerde felakete yol açtı. Dolunun etkili olduğu merkez Mezitli ilçesine bağlı Tol köyünde binlerce kanatlı hayvan ile 35 büyük ve küçük baş hayvan telef oldu. Köydeki birçok evde de ufak çaplı hasarlar oluştu. Tüm ağaçlar ve ekili alanlar da zarar gördü. Gece yolları kapanan köydeki bazı köylüler de dağda mahsur kaldı. Sabah köye gelen Mezitli İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışması yaptı.

Meydana gelen dolu felaketi ile ilgili açıklama yapan muhtar Arif Şimşek, dolu yağışının gece geç saatlerde başladığını belirterek, “Aşağı yukarı gece 2 saat sürdü. Bunun sonucunda da bu hasar oluştu. 4 kanatlı hayvan çiftliği tamamen çökerken, 1 çiftlikte de hasar meydana geldi. 80 bin civarında kanatlı, 30 küçükbaş, 3 tane de büyük baş hayvan telef oldu. Evlerin bazılarında da kısmen göçme var. Tek sevindiren haber hiçbir köylümüzde can kaybı yok” dedi.

"KÖYÜMÜZE EN FAZLA 20 SANTİM KAR YAĞARDI"

Böyle bir olayla ilk defa karşılaştıklarını vurgulayan Şimşek, “Ama yapacağımız bir şey yok. Akşam 40 santim civarındaydı dolu, şu anda 25 santim civarında. Bizim köye normalde kar bile 20 santim yağardı. Bu çiftliklerin tamamı bankadan alınan kredilerle yapılmıştı. İnsanların geçim kaynağı burası. Devletimizden yardım bekliyoruz” diye konuştu.

Köyde hasar gören 4 kanatlı hayvan çiftliğinden birinin sahibi olan Durhasan Doğan ise “Dün gece çok aşırı bir dolu yağışı meydana geldi. Daha bugüne kadar görülmemiş bir olaydı, afetti. 4 tane kanatlı hayvan çiftliği yıkıldı, birisi de hasar gördü. Büyükbaş ve küçükbaş olarak da epeyce bir zayiat var. Allah kimsenin başına vermesin. Çok zor durumdayız. Sigortamız yok” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda gözyaşlarını tutamayan Doğan, devletten yardım istedi .
Kaynak: İHA