Adanalı Kore Gazilerinden Güney Kore’ye Destek: Kuzeye Karşı Yanınızdayız

Kore Savaşı’na katılan Adanalı gaziler Güney Kore’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından Barış Büyükelçisi ilan edildi.

Adanalı Kore Gazilerinden Güney Kore’ye Destek: Kuzeye Karşı Yanınızdayız
Gazilere, savaşa katılma madalyası ve belgesinin taktim edildiği törende söz alan TÜMGAZİDER Adana Şube Başkanı Emekli Binbaşı Tamer Uman, Kore Yarımadası’nda tansiyonun tekrar yükseldiğini hatırlatarak, Güney Kore’ye şimdi de destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Bu söz üzerine Güney Kore’nin Ankara Büyekelçisi Lee Sangkuyu konuşmadan memnun kalarak alkışladı. Güney Kore’nin Ankara Büyükelçiliği, Kore Savaşı’na katılan Adanalı gazileri unutmadı. Gaziler için HiltonSA Oteli’nde düzenlenen programa Güney Kore Ankara Büyükelçisi Lee Sangkuyu da katıldı.

Törende söz alan TÜMGAZİDER Adana Şube Başkanı Emekli Binbaşı Tamer Uman, gaziler adına bir konuşma yaptı. Kore Yarımadası’nda yıllarca süren barışın şu günlerde yine tehdit altında olduğunu ifade eden Uman, “Böyle bir ihtimali düşünmek bile istememekle beraber, olası böyle bir durumda da hiç kuşkusuz yanınızda olacağımızı bilmenizi isteriz. Ama ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” vecizesini de çok anlamlı buluyor, her iki tarafa da tarifsiz acılar veren anlamsız çatışmaların da olmamasını istiyoruz.” dedi.

Bunun üzerine Büyükelçi Sangkuyu, Uman’ı alkışlayarak memnuniyetini gösterdi. Daha sonra kürsüye gelen Büyükelçi Sangkuyu, Kore Savaşı’na katılan Türk halkına minnettarlık duyduklarının altını çizerek, Güney Kore’nin bugün geldiği noktada bu fedakarlığın önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

Kore ile Türk halkı arasındaki ilişkilerin 1950 yılındaki Kore Savaşı nedeniyle kan kardeşliğine taşındığını anlatan Büyükelçi Sangkuyu, “İki ülkenin ilişkisi stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmiş olup, uluslar arası işbirliği güçlendirilmektedir. 1 Mayıs 2013 tarihinde Kore Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girecektir. Bu anlaşma sayesinde Kore ve Türkiye’nin ekonomik ilişkileri daha da gelişecektir. Sizin akıttığınız kanların boşa gitmediğini görebilmeniz için düzenli bir şekilde Kore gezileri düzenlenmekte ve Kore gazilerine Barış Elçisi Madalyası taktim edilmektedir. Yeterli sayıda olmasa da Kore gazilerinin torunlarına Kore’de öğrenim görebilmeleri için burs sağlıyoruz. Kore Büyükelçisi olarak bu projeleri daha çok geliştirmek için çok çalışacağız.” dedi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, Türk milletinin tarihin değişik devirlerinde zorda olan, darda olan milletlerin yardımına koştuğunu hatırlatarak, “Güçlünün mazlumu ezmesine, gücün adaleti bozmasına ve barışa zarar vermesine engel olmak için dünyanın birçok yerinde Türk milleti şehitler vermiştir. Bugün dünyada onlarca ülkede, adını tahmin edemediğimiz ülkelerde Türk milletinin şehitlikleri vardır. Ama bizim o ülkelerde geçmişte onların zor durumda kalmaları nedeniyle yaptığımız askeri yardımları bugün hatırlayan pek az millet vardır. Bunlardan bir tanesi ve en önemlileri Güney Kore Cumhuriyeti’dir, Kore milletidir. Geçmişte yaptığımız beraber dünya barışını korumak, Güney Kore’ye yönelik Kuzey Kore’nin istilacı saldırılarından korumak için yaptığımız ortak çalışmaları bugün hatırlayan ve büyük bir kadirşinaslık örneği gösteren nadir milletlerden birisi olarak Güney Koreli yetkilileri, Kore milletini sayın büyükelçinin şahsında selamlıyor, teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı. Törende daha sonra Büyükelçi Sangkuyu, Vali Hüseyin Avni Coş ve Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu tarafından savaşa katılan Kadir Işıklar, Kadir Tekin ve Mehmet Göğebakan’a savaşa katılma madalyası ve belgesi takdim edildi.