9. Uluslararası Tasarım Olimpiyatı Proje Yarışması Ödül Töreni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Türkiye yeni nesiller sayesinde yükselmesi sadece bizim için değil tüm dünya için son derece önemlidir.

9. Uluslararası Tasarım Olimpiyatı Proje Yarışması Ödül Töreni
Çünkü bu ülke bulunduğu her platformda barışı, diyalogu ve sevgiyi savunan bir ülkedir” dedi.

9. Uluslararası Tasarım Olimpiyatı Proje Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törenle ödüllerini aldılar. Törene katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, çocukların, gençlerin enerjilerini, duygularını, heyecanlarını ortaya çıkaran bu tür organizasyonları çok önemsediklerini söyledi.

Bu tür organizasyonların çocukların hayal kurma ve onu gerçekleştirme sürecine çok aktif bir şekilde katılmalarını sağladığını ifade eden Ergün, “Bu tecrübede çocuklarımıza insan hayatının değerini, en güzel şeyin insana yapılan hizmet olduğunu çok daha iyi bir şekilde öğretiyor. Ancak biz bu programı en az çocuklarımız için olduğu kadar büyükler içinde son derece faydalı bir program olduğuna inanıyoruz” dedi.

Çocukların saflık, temizlik, iyi niyet, yardımlaşma ve empati örneğini içeren projelerin dünyayı bir çatışma alanına döndüren büyükler için çok daha büyük, ciddi dersler içerdiğinin altını çizen Ergün, bir çok farklı ülkeden genç mucitlerin buluşlarını sergileyecekleri Tasarım Olimpiyatları’nı artık geleneksel bir kimlik kazanmasını da önemsediklerini ifade etti.

Organizasyonun uluslararası kimlik taşımasının farklı ülkelerden gençlerin daha erken yaşlarda birbirlerini tanımalarını, birbirleriyle kaynaşmalarını sağladığını söyledi.

“BU ÜLKE BULUNDUĞU HER PLATFORMDA BARIŞI, DİYALOGU VE SEVGİYİ SAVUNAN BİR ÜLKEDİR” Dünyada devam eden bir çok problemin kaynağının önyargılar ve iletişimsizlik olduğunu düşündüklerinde gençlerin birbirleriyle kurmuş oldukları bu köprülerin dünya içinde çok büyük kazanım olduğunu sözlerine ekleyen Ergün, “Biz Türkiye olarak önümüzdeki sürece ilişkin, özellikle Cumhuriyetin yüzüncü yılına ilişkin önemli hedefleri olan bir ülkeyiz. Genç ve büyük nüfusumuz eğer iyi eğitile bilirse, doğru yönlendirile bilirse bu bizim hedeflerimize varmamızda ve geleceğimiz açısından çok önemli fırsat, çok önemli bir nimettir. Türkiye yeni nesiller sayesinde yükselmesi sadece bizim için değil tüm dünya için son derece önemlidir. Çünkü bu ülke bulunduğu her platformda barışı, diyalogu ve sevgiyi savunan bir ülkedir. Bu ülkenin insanları dünyadaki haksızlıklar karşısında susmayan, Gazze’ye, Arakan’a, Afrika’daki çocuklara kayıtsız kalmayan insanlardır” diye konuştu.

“ZULME UĞRAYAN, HAKSIZLIĞA UĞRAYAN BİR ÇOK İNSAN İÇİN BU TOPRAKLAR SIĞINMA YERİ OLDU” Türkiye’nin tarih sahnesinde daha güçlü bir şekilde yer alması dünyadaki haksızlıkların azalması açısından da son derece önemli olduğunun altını çizen Ergün, Osmanlı İmparatorluğu döneminde başı sıkışan, zulme uğrayan, haksızlığa uğrayan bir çok insan için bu toprakların bir sığınma yeri olduğunu vurgulayan Ergün, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu nedenle bize nitelikli, bilgili, her açıdan donanımlı ve aynı zamanda ahlaklı, insaflı, merhametli nesiller yetiştirme noktasında çok büyük sorumluluk düşüyor. Biz her zaman şunu savunuyoruz. Tek tek bileğinin arasındaki farkların, akıl farkıyla, zeka farkıyla izah edebilirsiniz ama toplum arasındaki farkları bu şekilde izah etmek mümkün değil. Genetik olarak da izah etmek mümkün değil. Bunun kültürle ve insanlara sunulan imkanlarla ancak izah edilmesi mümkündür. Bugün ABD’de yaşan 12 yaşındaki geçler çok önemli yazılımlar, programlar gerçekleştire biliyorsa ve oralardan bir takım dahiler çıkıyorsa o çocukların daha zeki veya genetik olanakları olduğu için değil sadece sunulan fırsatlar, içinde bulunduğunuz ortam ve kültürle imkan sağlamaktadır. Biz insanımıza güveniyoruz. Ülkemizde özgür ve demokratik bir ortam oluşturduğumuz eğitime, gençliğe, bilime ve teknolojiye daha çok önem verdiğimiz müddetçe benzer başarıları hatta daha büyüklerine imza atacağımıza inanıyoruz. Ürettiğimiz bilgiyi teknolojiye, nihai ürünlere dönüştürecek mekanizmaları kurduğumuz da dünyada söz sahibi olacağımız, bir üst lige çıkacağımız ve orada kalıcı olacağımız son derece açıktır. Bu nedenle Fatih Projesi gibi projeleri eğitimde büyük bir yenilik olarak hayata geçiriyoruz.” “BİLİM MERKEZLERİ GELİYOR” Bilim ve Teknoloji Merkezleri gibi Türkiye’nin bütün illerinde gençlerin bilime ve teknolojiye yönelecekleri, meraklarının artacağı merkezleri kurmaya başladıklarını belirten Ergün, bu merkezlerin çocukların bilime olan, teknolojiye olan ilgilerini son derece artıracağını kaydetti.

Normal eğitim hayatında okuma ve dinleme yoluyla öğrenen çocukların bilim merkezlerinde izleyerek, bilime dokunarak, deney yaparak ve o deneyin bir parçası olarak öğrenmeye devam edeceklerini vurgulayan Ergün, önlerindeki birkaç yıl içerisinde 81 ilde bilim merkezlerinin kuruluşlarını gerçekleştirmeye başlayacaklarını ifade etti.

“GENÇ NÜFUSU HAYATA HAZIRLAMAK BÜTÜN BİR TOPLUMUN GÖREVİ” Ergün, “Genç nüfusu hayata hazırlamak sadece devletin, sadece öğretmenlerin işi değil, bütün bir toplumun görevidir. Çocuklarımıza sunacağımız ortamı iyileştirmede herkesin özellikle sivil toplum örgütlerin, vakıfların, derneklerin çok önemli roller oynadıklarını biliyoruz. Bu nedenle Tasarım Olimpiyatlarını başarıyla ve istikrarla sürdüren bu hizmet eri olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“TEKNOLOJİNİN OLUMLU YÖNLERİ DE VAR OLUMSUZ YÖNLERİ DE” Teknoloji sürekli ve çok hızlı bir şekilde değişirken, bu değişimin yönünün her zaman olumlu bir şekilde olmadığını belirten Ergün, “Bazen teknolojik gelişmeler adeta iki ucu Keskin Bıçak gibi hayatımızda bir takım şeyleri iyileştirirken başka şeylerinde kötüleşmesine yol açabiliyor. Televizyon gibi, internet gibi ürünleri düşündüğümüzde bile o gerçeği görebiliyoruz. Bir taraftan onlardan çok istifa ediyoruz ama bir taraftan da başka mahsurlarını yaşıyoruz. Bir yandan öğrenirken, iletişim kurarken diğer yandan da evde yaşadığımız aileyle ilişkilerimizi tamamen koparan, aile ilişkilerini sıfıra indiren bir etkide meydana getire bilmektedir. Annemizle, babamızla, çocuklarımızla, kardeşlerimizle doya doya sohbet edemeyen, onların ne düşündüğünü ne istikamete gittiğini bilemeyen tabloyu da yaşaya biliyoruz “ şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 9. Uluslararası Tasarım Olimpiyatı Proje Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi .
Kaynak: İHA