Eskişehir’de Kent Ekonomi Forumu

AK Parti Teşkilatı tarafından düzenlenen ‘Kent Ekonomi Forumu’ toplantısının Eskişehir ayağı gerçekleştirildi.

Eskişehir’de Kent Ekonomi Forumu
Bir otelde gerçekleştirilen toplantı öncesi konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, şehrin bugünü ve geleceği hakkında yorum yapabileceklerini belirtti.

Avcı, ‘‘Eskişehir’de zaman zaman yokluğundan yakındığımız, 'niye başka illerde, başka vilayetlerde toplumun çok değişik kesimleri bir araya gelerek böylesine güzel sinerji üretebilirken biz Eskişehir’de neden yapamıyoruz' diye kendimizi eleştirdiğimiz durumlar olduğunu biliyoruz. Bugün bu ortam bu mesajı veriyor. Biz de pekala bir araya gelerek şehrimizin bugünü ve geleceği üzerine hep birlikte kafa yorabiliriz. Hep birlikte vizyon oluşturabiliriz ve yine hep birlikte bu vizyonun gerçekleşmesi için her birimiz kendi sorumluluğumuz çerçevesinde işin bir ucundan tutabiliriz. Ben bu toplantıya gösterdiğinizi ilgiden dolayı teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu ise konuşmasında, son 10 yılda gerçekleşen makro göstergelerdeki iyi çalışmalar neticesinde mikro alanlara yönelme kararı aldıklarını söyledi.

Yavilioğlu, ‘‘Ekonominin bazı alanlarında, özellikle üretim alanlarında ve imalat sektörlerinde sorunlarımız var. Bu sorunların da daha fazla sivil alanda, yani alanın kendisinden gelecek taleplere göre şekillendirme, o taleplerin yapısal dönüşüme katkı sağlayacağı bir model oluşturarak gerçekleştirme kararımız var. Bundan dolayı tüm illerde kendi özellik, kendi üstünlük ve kendi yapılarına göre yönlendirilebilecek bir model oluşturma düşüncemiz ortaya çıktı’’ dedi.

Devletin geçmiş dönemlerindeki katkılarından çok çevrenin kendi katkılarıyla bir üstünlük oluşturması gerektiğini ifade eden Cengiz Yavilioğlu, ‘‘Türkiye’de tüm gelişmelere rağmen maalesef tasarruflarımız oldukça düşük. Yatırımları gerçekleştirebilmek için gerekli tasarrufları yurt dışından alıyoruz. Yurt dışından gelen sermayelerde yatırımdan ziyade tüketim kredileri olarak piyasaya giriyor. Bu da bizim için önemli bir açık. Dünyada artık gelişmiş ülkelerden, gelişmekte olan ülkelere doğru değişen bir büyüme şekli var. Artık dünyada gelişmekte olan ülkelerin Dünya Gayri Safi Milli Hasıla’daki payı gittikçe artıyor. 1980’lerde yüzde 82 olan gelişmiş ülke payı bugün yüzde 50-55’lere kadar indi. Bu pay doğuya kaydı. Bizim yerimizin güçlü olabilmesi için üretim sektörlerinin çok iyi olması lazım. Eskişehir üretim-eğitim bağlantısının kurulduğu illerden birisi. Eskişehir’in durumu çok iyi. Bu hızlı tren raylı sistemlerle daha da iyi olacaktır’’ şeklinde konuştu.

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan ise forumda, şehrin 10 yıl sonra nerede olduğunu görmek için önemli sonuçlar çıkacağına inandığını ifade etti.

Daha sonra basına kapalı olarak devam eden programa, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, AK Partili Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, Eskişehir Milletvekilleri Ülker Can, Salih Koca, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ve çok sayıda partili katıldı.

Kaynak: İHA