Diziler Emniyet Kemeri ve Cep Telefonu Kurallarına Uymada Sınıfta Kaldı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 7 ulusal kanalda yayınlanan dizilerde trafik kurallarına uyulup uyulmadığı ile ilgili önemli bir araştırma yaptı.

Trafik polisleri 20 Ekim–31 Mart tarihleri arasında 51 diziyi tek tek izledi. Dizilerdeki sahnelerde, seyir halindeyken cep telefonu ile konuşma ve emniyet kemeri kullanma kuralları incelendi. İncelenen 51 diziden sadece 6’sında araç kullanırken cep telefonu ile konuşmama kuralına uyulurken, emniyet kemeri kuralına uyan tam uyan hiçbir dizi olmadı. Emniyet kemeri konusunda 'Öyle Bir Geçer Zaman Ki', 'Seksenler', 'Avrupa Avrupa' ve 'Karagül' dizilerin sınıfta kalırken, cep telefonu kuralına uyulmamasında ise son sıralarda 'Zengin Kız Fakir Oğlan' ve 'Karagül' yer aldı. Kurallara uyan diziler sıralamasında ise 'Galip Derviş' ve 'Yalan Dünya' dizileri ilk sıralarda yer aldı.EGM Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı tarafından, 7 ulusal kanalda 20 Ekim 2012–31 Mart 2013 tarihleri arasında yayınlanan tüm diziler izlenerek emniyet kemeri kullanma ve seyir halinde cep telefonu ile konuşma oranları belirlendi. Yapılan araştırmada, 'Yalan Dünya' isimli dizide 18 sahnenin 17'sinde, 'İntikam' dizisinde 11 sahnenin 10’unda, 'Âlemin Kralı' dizisinde 23 sahnenin 20'sinde emniyet kemeri takılarak kurallara uyma oranı yüzde 90’ların üzerinde gerçekleşti. 'Pis Yedili' isimli dizide yüzde 83, 'Zengin Kız Fakir Oğlan' dizisinde emniyet kemeri takma oranı yüzde 78, 'Böyle Bitmesin' yüzde 73 ile emniyet kemeri takma kuralına uyma oranı ile sıralandı.'Arka Sokaklar' dizisinde 73 sahnenin 7’sinde, 'Öyle Bir Geçer Zaman Ki' dizisinde 28 sahnenin sadece 1’inde, 'Seksenler' dizisinde 2 sahnenin 1’inde ve 'Karagül' isimli dizide de 3 sahnenin 1’inde emniyet kemeri kuralına uyulduğu belirlendi.
1 -31 Mart 2013 tarihleri arasında cep telefonu kuralına uyma konusunda ise en üst sırayı 'Lale Devri', 'Şubat', 'İşler Güçler', 'Pis Yedili', 'Deniz Yıldızı' ve 'Merhamet' aldı. 'Kurtlar Vadisi Pusu', 'Hızır Ekip', 'Benim İçin Üzülme', '20 Dakika' ve 'Huzur Sokağı' dizileri cep telefonu kuralına uyma konusunda sınıfta kalan diziler oldu.Yapılan araştırmada bu tarihler arasında, emniyet kemeri kuralına uyulmayan diziler arasında 'Avrupa Avrupa', 'İki Dünya Arasında', 'Küçük Kıyamet' ve 'Karagül' yer aldı. Emniyet kemerine uyulması konusunda ilk sıralarda yüzde 100’le 'İntikam', 'Unutma Beni' ve 'Yalan Dünya' yer aldı.